Sakın bu gıdayı tüketmeyin! İl Sağlık Müdürlüğü'nden flaş uyarı

Ispanak yedikten sonra atropin zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 6 kişinin taburcu olmasının ardından Giresun İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama geldi.

Olay dün, Giresun'da meydana geldi. Aynı işyerinde çalışan 6 kişi ıspanak yedikten sonra mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye gitti. Ispanak yedikten sonra atropin zehirlenmesi şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.

Vatandaşların taburcu olması sonrası Giresun İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada son günlerde alınan ıspanakların tüketilmemesi uyarısında bulunuldu.

Konu ile ilgili Giresun İl Sağlık Müdürlüğü'nden bir de açıklama geldi.

Giresun İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Özellikle ıspanak içerisinde yer alan atropa belladona (güzel avrat otu) kaynaklı olabileceği düşünüldüğünden son günlerde market ve manavlardan alınan ıspanakların tüketilmemesini siz halkımızdan özellikle rica ediyoruz" 

ATROPİN ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Atropin zehirlenmesi için öldürücü doz 100-150 mg dır. Çocuklarda 10 mg öldürücü olabilir. Belladonna (güzelavrat otu) meyvelerinin yanlışlıkla yenmesi, kaza ile veya öldürme amacıyla aşırı dozda atropin kullanılması, nadir olarak tedavi sonucu ortaya çıkabilir.

ATROPİN ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağız kuruluğu
Görme bozukluğu
Göz bebeklerinde genişleme
Yutma güçlüğü, ses kısıklığı
İdrar tutukluğu
Ateş
Deride ve yüzde kızarma
Kalp atımında hızlanma
Deliryum, felç, konvülsiyonlar, koma.

ATROPİN ZEHİRLENMESİ TEDAVİSİ VE ÖNLEMLER

Ağızdan alınmışsa hasta kusturulur; mide yıkanır. Midenin boşalması geciktiği için, ilaç alındıktan saatlerce sonra bile lavaj yapılmalıdır.
Boşaltıcı lavman
Prostigmine amp.
Ajitasyon varsa diazepam
Solunum felci gelişirse yapay solunum
Hipertermi varsa soğuk uygulama
Parenteral sıvı
Mesane sondası

İlk yorum yazan siz olun

İç Haberler Haberleri