Kış aylarında hastalıklardan korunmaya bire bir salebin insan sağlığına bir sürü faydası vardır. Protein ve kalsiyum değeri oldukça yüksek olan salep baş ağrısına iyi geliyor, kilo verdiriyor. Peki salebin faydaları nelerdir? Gerçek güzel salep nasıl yapılır? Salep tarifi nedir?
SALEBİN FAYDALARI NELERDİR?
KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUYOR
Salep, kış aylarında tüketimi artan sıcak içecekler arasında ilk sırada gelmektedir. Burada vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasının büyük rolü vardır. Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikayetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmek şikayetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.
KİLO VERDİRİYOR
Salep denilince akla gelen lezzetlerden biri tarçındır. Bu ikili bir araya geldiğinde sağlığa faydaları çok daha fazla artmaktadır. Öncelikle tarçın, tatlı yemekten kendini alıkoyamayan kişiler için iyi bir dengeleyicidir. Kan şekerini kontrol altına aldığı için aniden ortaya çıkan tatlı krizlerini engeller. Bu sayede evde, sağlıklı koşullarda hazırlanan salep ile aç kalmadan kilo vermek de mümkün olabilir. İyi bir ara öğün alternatifi olan salep-tarçın ikilisi, midede uzun süre kalacak ve tokluk hissi sağlayacaktır.
YAĞ YAKMA HIZINI ARTIRIYOR
Sütle pişirilen salep, içerdiği kalsiyum ve protein desteğiyle vücudun daha fazla yağ yakmasına olanak sağlar. Sağlıklı kilo vermede elzem bir kural vardır: kasları korumak ve kötü yağ hücrelerinin yakılmasını sağlamaktır. Bu şekilde verilen kilo da daha kalıcı olacaktır. Süt ile hazırlanan salebin mucizevi özelliklerinden biri de yağ yağma hızını artırmasıdır. Bunun için 1 su bardağı 190 kalori olan salebe kış aylarında beslenme programında özel bir yer ayrılması önemlidir
BAŞ AĞRISINA İYİ GELİYOR
Soğuk havalar nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bazen iş yerlerinde verilecek küçük bir mola ve bu molada tüketeceğiniz bol tarçınlı bir salep hem kişinin rahatlamasını sağlayacak hem de baş ağrısına iyi gelecektir.
SALEP İÇMEK İÇİN 5 NEDEN DAHA
* Hemoroit şikayetlerinin azaltılmasında etkin rol oynar.
* Kabızlık ve şişkinliği giderir, sindirimi kolaylaştırır.
* Hafızayı ve zihni güçlendirir.
* Adet düzensizliğine iyi gelir.
* Cinsel gücü artırıcı özelliktedir.
GERÇEK SALEP NASIL YAPILIR? SALEP TARİFİ
Katkısız ve doğal bir salep yapmak istiyorsanız bir aktardan 50 gram kadar saf toz salep alarak evde sütle karıştırıp nefis aromalı bir salep elde edebilirsiniz.
Malzemeler;
- 1 litre süt
- 1 silme tatlı kaşığı saf toz salep
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- Arzuya göre 1 paket vanilya ve 1 adet çubuk tarçın
- Üzeri için toz tarçın
Yapılışı;
İlk olarak toz şeker ve toz salebi kuru bir kabın içinde karıştırın. Bir tencereye koyduğunuz sütü kısık ateşte kaynatın. Diğer tarafta karıştırdığınız salep ve şeker karışımını kaynayan süte azar azar karıştırarak bir çırpma teli ile sürekli karıştırın. Tencerenin dibini tutmaması ve pütürlü olmaması için salebi kaynarken sürekli olarak karıştırmaya devam edin. Salep kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Salebin türüne göre kıvam alma süresi değişebilir. Siz kendi salebinizi salep kıvamına gelene kadar karıştırarak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Köpük oluşmaya başlayınca salebin kıvama geldiğini anlayabilirsiniz. Salep, olması gereken kıvama ulaştığında fincanlara paylaştırarak üzerine bolca tarçın serpebilirsiniz.