Şanlıurfa'da isot üretimi için üreticiler çalışmalara başladı. Ülkenin en iyi isot üretimi için çalıştıklarını söyleyen aileler biberin isot haline geliş öyküsünü anlattı.
115
GAP sayesinde sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa'da ilkbahar mevsiminde ekilen, bakım ve sulamanın ardından temmuz ayının sonlarına doğru hasat edilmeye başlanan biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor.
215
Geçimlerini isot satarak sağlayan ailelerin pazardan satın aldığı biberler, Sırrın bölgesinde daha çok kadın ve çocuklar tarafından ev veya bahçelerde yıkandıktan sonra sap ve çöplerinden arındırılıyor.
315
Kavurucu sıcağa biberlerin acılığı da eklenince çalışanları bir hayli yoran işlemde, biberler elle parçalandıktan sonra makineden geçirilip naylonların üzerinde bir süre bekletiliyor.
415
Gün içinde yönü değiştirilerek güneşte tamamen kuruması sağlanan biberler, rengi koyulaştıktan sonra makinelerde çekiliyor.
515
Zeytinyağıyla harmanlanarak eşsiz tat ve parlaklığını kazanan biberler, bu zahmetli ve "acı dolu" yolculuğun ardından isota dönüşüyor.
615
Şanlıurfa'nın simgelerinden tescilli ürünü isot, yıl boyunca küçük ev işletmeleri ya da baharatçıların tezgahlarında, kalitesine göre kilogramı 20-40 liraya alıcı buluyor.
715
Kentte isot sezonunun başlamasıyla kırmızıya bürünen merkez Haliliye ilçesine bağlı Sırrın bölgesinde, bu sayede güzel görüntüler oluşuyor.
815
Kentte ailesiyle uzun yıllardır isot üreticiliği yapan Mustafa Işıkay, yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi temmuz ayında işe koyulduklarını ve işlerinin aralık ayına kadar süreceğini ifade etti.
915
Lezzetli ürün elde etmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Işıkay, sıcak havaya rağmen işlerine devam ettiklerini anlattı.
1015
Mustafa Işıkay, isotun yanı sıra biber reçeli de yaptıklarını, bölge halkının geçmişten günümüze kadar bu işten para kazandığını dile getirerek, son yıllarda biberi işlemek için yer bulamamaları nedeniyle sıkıntı yaşamaya başladıklarını söyledi.
1115
Sıcak havanın ürüne lezzet kattığını belirten Işıkay, şunları kaydetti: "Kadınlar sabah namazından önce alana gelir. Sonrasında araçlarla getirilen biberlerin temizliğini yaparlar.
1215
Ardından temizlenen biberler makinelerde çekilip, çadırlarda kurumaya bırakılıyor. Gün içinde güneşte tamamen kuruması için biberler sürekli ters düz yapılıyor.
1315
Birkaç gün içerisinde rengi koyulaşan biberler, daha sonra makinelerde çekilerek pul biber haline getiriliyor.
1415
Zeytinyağıyla harmanlanan pul biber, tat ve parlaklığını kazanarak isot haline dönüşüyor. Bu sene biber fiyatları biraz yüksek, isot fiyatları ise ürünün fazlalığına göre netleşecek.
1515
Burada ürettiğimiz isotlar genelde kentteki esnafa satılır. Ayrıca il dışından talep eden vatandaşlarımıza da ürün gönderiyoruz."