Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 8156.09
Meslek Adı : Saraciye Dikişçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
Meslek Grubu : Tekstil, Kürk Ve Deri Ürünleri Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Ayakkabı, Çanta, Kemer Vb. Yapımı İle İlgili Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı nedir?
Kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, saraciye imalatında, dikiş makinesi ve yardımcı aparatlarını kullanarak ürün parçalarını birleştirme ve her türlü dikiş işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Saraciye Dikişçisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Makineyi dikişe hazırlamak (Makine arızalarını kontrol etmek, makineye iğne takmak, iğne ucunda çapak olup olmadığını kontrol etmek, çağanoz ayarı yapmak, pedal ayarı yapmak, iplik tansiyon ayarı yapmak, mekik iplik ayarı yapmak, dikiş büyüklüğü ayarı yapmak, baskı ayarı yapmak, siper ayarı yapmak),
b) Ürün dikimi yapmak (İplik takmak, çatma, fitil kapatma, zigzag dikişleri yapmak, astarları birleştirmek, aparat çekmek, biye dikmek, son tur dikişi dikmek) vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Saraciye Dikişçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İskelet Doğrultma İşçisi (Otomotiv) mesleği için “7231.08” kod olarak kullanılır iken Ziraat Mühendisi (Süt Teknolojisi) mesleği için “2132.27” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;