Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 3139.19
Meslek Adı : Şarap Üretim Teknolojisi Teknikeri
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : İşlem Kontrol Teknikerleri
Meslek Birim Grubu : Başka Yerde Sınıflandırılmamış İşlem Kontrol Teknisyenleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Modern bağ tesisi ve bakımı, fidan üretimi, şaraplık üzüm, elma vb. şaraplık meyvelerin üretim teknikleri, budanması ve terbiyesi, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasadı, şarap yapım teknikleri, olgunlaştırma ve şişeleme teknikleri, depolama ve pazarlama teknikleri konusularında bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Şarap Üretim Teknikeri; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Kaliteli üzüm, elma vb. şaraplık meyveleri elde etmek için asmaların aşılamak, budamak, terbiye etmek,
b) Toprağı gübrelemek,
c) Meyveleri zararlılardan korumak,
d) Meyvelerin kurutulması veya işlenerek şarap, sirke, meyve suyu yapılması ile ilgili işleri yürütmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Şarap Üretim Teknolojisi Teknikeri Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Tarımsal İşletmecilik Meslek Elemanı mesleği için “3142.38” kod olarak kullanılır iken Filolog (Ermeni Dili ve Edebiyatı) mesleği için “2643.35” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;