Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 6113.57
Meslek Adı : Sarmaşık Ve Sürünücü Bitkiler Yetiştircisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
Meslek Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Bahçıvanlar, Bahçe Bitkileri Ve Fidan Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı nedir?
Arazide üretime hazırlık yapan, üretim tekniklerini kullanarak tekniğine uygun olarak sarmaşık ve sürünücü bitkileri yetiştirip, bitkilerin bakım ve kültürel işlemlerini yürütme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Sarmaşık Ve Sürünücü Bitkiler Yetiştircisi; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Arazi seçimi yapmak
b) Arazide üretim için hazırlık yapmak
c) Toprak işleme alet ve makinelerinin bakımını ve ayarlarını yapmak
d) Sarmaşık ve sürünücü bitkileri yetiştirmek
e) Süs bitkileri hastalıkları ile mücadele yapmak
f) Genel zararlılar ile mücadele etmek vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Sarmaşık Ve Sürünücü Bitkiler Yetiştircisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Leh Dili Ve Edebiyatı Öğretim Üyesi mesleği için “2311.30” kod olarak kullanılır iken Astsubay Kıdemli Çavuş (Jandarma) mesleği için “0210.26” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Sarmaşık Ve Sürünücü Bitkiler Yetiştircisi Meslek Kodu “6113.57” olarak belirlenmiştir.