Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, özel bir televizyon kanalının programına konuk oldu.
İsmail Demir'in konuşmasından satırbaşları:
İDEF'e 500'den fazla firma katıldı ve genel olarak baktığımızda Türkiye'ye bir şeyler satmak değil, nasıl iş birliği yaparız. Düşüncesindeydiler
TÜRKİYE'NİN S-400 KONUSUNDAKİ KARARI
S-400 konusu bir süreç. Bizim hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Biz bugüne kadar tüm seçenekleri göz önüne aldık ve buna istinaden karar verdik ve anlaşma yaptık. Bu anlaşmanın kararlarına uyuyoruz.
F-35 ile bir güvenlik açığı olduğu söyleniyor. Biz uzmanlara gelin endişeleriniz varsa birlikte bunları araştıralım çözüme gidelim. Şuan bir süreç var ABD ile görüşmeler devam ediyor.
Biz bu sistemin NATO sisteminde çalışmayacağını defalarca söyledik. Gerekli tedbirleri aldıysanız NATO sistemini kesinlikle tehlikeye sokmayacaktır.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN EKONOMİK YAPTIRIM TEHDİDİ
Biz meselenin teknik durumundayız. Endişesi olan var ise biz bunu çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz. Gerek TSK'daki arkadaşlar gerek diğer teknik arkadaşlar masada her türlü çözümü bulmaya hazırız. Bize almamamız için somut sebep gösterirlerse bunu konuşmaya hazırız.
S-400'ün teslim edilir edilmez direk çalıştırılacağı anlamına gelmiyor. Bunlar parça parça gelecek ve ön görüldüğü bölgelere kurulumu başlayacak. Yazılım ayarları yapılacak. Dost, düşman tanımı yapılacak. Eğitimleri verilecek. Bu süreci en kısa zamanda tamamlamak istiyoruz.
Biz batılı dostlarımızla Patriot konusunu defalarca konuştuk. Bize o zamanlarda kırmızı çizgiler çektiler ve yaklaşık bir buçuk sene sonra cevap verdiler. Biz batılı dostlarımızla hiç bir zaman diyaloğumuzu kesmedik ve şuan Patriot konusunda da görüşmelerimiz devam ediyor.
2026'DA MİLLİ MUHARİP UÇAĞI GÖKLERDE OLACAK
Türkiye Milli Muharip uçağı için önemli çalışmalar yapıyor. Şu an hatları ön plana çıkmış durumda. Rüzgar testleri yapılıyor. Çok büyük teknolojik gelişimler yaşıyor. Hedefimiz 2023'te hangardan çıkması ve ilk yer testlerinin yapılması. 2026'da da havada boy göstermesini umuyoruz.
TCG ANADOLU GEMİSİ YAKLAŞIK İKİ SENE İÇERİSİNDE FAALİYETE GEÇECEK
TCG Anadolu gemisi helikopter ve dikine iniş yapan uçaklar için ürettiğimiz bir gemi ve dünyada almaya kalktığımızda yarı fiyatına ürettiğimiz bir gemi. Şu an denize indi testleri yapılıyor. Yaklaşık iki sene içinde faaliyete geçecektir.
TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİİ KONUSUNDAKİ STRATEJİSİ
Türkiye dışarıya muhtaç olmayacak şekilde bir savunma sistemine sahip olmak zorunda. Dünyadaki belli başlı ülkelerin başı çektiği sıralamaya girmemiz gerekiyor ve bu alanda söz sahibi olmalıyız. Belirli projelerde arkadan koşarken gelişmekte olan projeleri de zamanında yakalayıp kendimize sınıf atlatmamız lazım.Gençlerimize Türkiye'nin bunları yapabildiğini gösterip onları motive etmek istiyoruz ki bunları İHA ve SİHA'larda gösterdik.
İSMAİL DEMİR: "TERSİNE BEYİN GÖÇÜ YAŞANIYOR"
Beyin göçü çok gündeme getiriliyor fakat asıl tabloya baktığımızda ise tersine göç olduğunu görüyoruz. Bunun en önemli faktörü de Türkiye'nin yapmış olduğu projelerde yer almak istemeleri. Tabi biz göç eden beyinler için de çalışmalar yapıyoruz. Biz bazı şirketlere kabiliyetli arkadaşları nokta atışı projelere gönderin, 4 sene 5 sene kalsın gelsin Türkiye için çalışmalar yapsın diyoruz.Bu sıralar Türkiye'nin yaptığı projelere istinaden gözler üzerimizde ve yetenekli arkadaşlarımızı yanlarına çekmek istiyorlar.
ATAK HELİKOPTERLERİNE YERLİ MOTOR
Türkiye yıllarca tarihte motor yapmak için girişimleri oldu fakat nedense hep başarısız olanları gün yüzüne çıkarıldı. Başarılı olduğumuz çalışmalar ise örselendi hevesimizi kırdılar. Ama şimdi her türlü motor çalışmalarımız devam ediyor ve Tank, ATAK, HÜR KUŞ, bunlara yerli motor geliyor ve şuan ANKA'da motorumuz kullanılmaya başlandı. Turbojet motorlarımız da geliyor. Kısacası Türkiye her türlü motor seçeneklerinde kararlı şekilde çalışmaları devam ediyor.