Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavı yaklaştı. Bunun için internetet çokça araştırılmaya başlandı. Peki Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavı nedir? Bu sınava kimler girebilir? Soruları nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM tarafından uygulanan 2019 Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavlarının sonuç tarihi henüz belli olmadı. ÖSYM, 2019 sınav takviminde 2019 Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavlarının sonuçları için tarih belirlediğinde haberimizin içeriğinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAVI'NA KİMLER GİREBİLİR?
Sınava, Eleme Sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle35 (otuzbeş) yaşını doldurmamış olanlar (1 Ocak 1984 ve daha sonraki doğumlular) başvurabilecektir. Sınava; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki en az dört yıllık fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olanlar başvuru yapabileceklerdir. ,
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAVI'NA KİMLER GİREBİLİR?
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI YAZILI SINAVI NE ZAMAN?
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINIR?
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI YAZILI SINAV KONULARI
- 1. Oturum: 27 Nisan 2019 Cumartesi
- 2. Oturum: 28 Nisan 2019 Pazar
- III-İKTİSAT: 10.15-12.15
- 1-İktisat teorisi
- 2-Mikro iktisat
- 3-Makro iktisat
- 4-İktisat politikası
- 5-Para-banka-kredi
- IV-KOMPOZİSYON:14.45-15.45
- (Kompozisyon, adaylara verilen bir A4 yaprağındasınırlandırılmış alana yazılacaktır.)
- V-SEÇİMLİK GRUP: 15.45-16.451-
- 1)Ticaret hukuku; genel esaslar, ticari işletme, ticaret şirketleri ve kıymetli evrak
- 2)Muhasebe; genel muhasebe ve mali tablolar analizi
- SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAVI PUAN HESAPLAMA
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI YAZILI SINAVI NE ZAMAN?
27 Nisan 2019 tarihinde uygulanacak olan 2019 Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavının 1. Oturumunda adaylar, Hukuk sınavı için saat 10.00’dan sonra, Maliye sınavı için saat 14.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.
28 Nisan 2019 tarihinde uygulanacak olan 2019 Sayıştay Başkanlığı Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Yazılı Sınavının 2. Oturumunda adaylar, İktisat sınavı için saat 10.00’dan sonra, Kompozisyon ve Seçimlik Grup için saat 14.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAV GİRİŞ BELGESİ NEREDEN ALINIR?
Sınav ücretini yatırarak başvurusunu tamamlayan her aday için ÖSYM tarafından, adayların hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir. Adaylar sınava, sınavın yapılacağı hafta içerisinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi girerek edinecekleri Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslıyla kabul edilecektir.
Nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaport dışında, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Mavi Kartlar ile pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler olarak kabul edilmeyecektir.
Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları (T.C.Kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörlerinin, ÖSYM Temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayılacaktır.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine erişim için şifresini unutan adaylar, başvuru merkezlerine nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportları ile şahsen başvurarak ücreti karşılığında yeni şifrelerini edinebileceklerdir. Şifrenin edinilmesi ile ilgili ayrıntılı bilgi ÖSYM’nin internet sayfasında bulunmaktadır.Sınav için gerekli olan iki adet kurşunkalem, silgi, kalemtıraş, peçeteher bir aday için ÖSYM tarafından temin edilecektir.
Tüm adaylar, 26 Eylül 2012 tarihli ve 28423 sayılı ResmîGazete’de yayımlanan “Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine ve ÖSYM’nin internetadresinden yayımlanan sınav uygulamalarına ilişkin güvenlik tedbirlerine uymak zorundadır. Sınav bina/salonları ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izlenebilecektir.
SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAVI KILAVUZUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI YAZILI SINAV KONULARI
1. Oturum: 27 Nisan 2019 Cumartesi
I-HUKUK:10.15-12.15
1-Anayasa hukuku; genel esaslar ve Türk Anayasa hukuku
2-İdare hukuku; genel esaslar ve idari yargı
3-Medeni hukuk; genel esaslar, kişiler hukuku ve eşya hukuku
4-Borçlar hukuku; genel esaslar
II-MALİYE:14.45-16.45
1-Maliye teorisi
2-Maliye politikası
3-Bütçe
4-Vergi hukuku ve Türk vergisistem
2. Oturum: 28 Nisan 2019 Pazar
III-İKTİSAT: 10.15-12.15
1-İktisat teorisi
2-Mikro iktisat
3-Makro iktisat
4-İktisat politikası
5-Para-banka-kredi
IV-KOMPOZİSYON:14.45-15.45
(Kompozisyon, adaylara verilen bir A4 yaprağındasınırlandırılmış alana yazılacaktır.)
V-SEÇİMLİK GRUP: 15.45-16.451-
1)Ticaret hukuku; genel esaslar, ticari işletme, ticaret şirketleri ve kıymetli evrak
2)Muhasebe; genel muhasebe ve mali tablolar analizi
Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dansonra, öğleden sonra oturumlarında saat 14.30’dansonra sınav binalarına alınmayacaklardır.Sınav başladıktan sonra adayların sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa sınav salonundan çıkmaları yasaktır. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve belirtilen süre tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecektir. 28 Nisan 2019 tarihindeyapılacak öğleden sonra oturumunda (KOMPOZİSYON-SEÇİMLİK GRUP) adaylarınsınav süresince ve sınav evrakının dağıtma/toplama işlemleri esnasında sınav salonuna girmelerine/sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecektir. Sınav salonundan çıkan bir aday yeniden sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır
SAYIŞTAY DENETÇİ YARDIMCISI ADAYLIĞI SINAVI PUAN HESAPLAMA
Eleme sınavından sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Bir testteki doğru cevap sayısı adayın bu testten aldığı ham puanını oluşturacaktır. Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testi, İktisat Testi, Maliye Testi, Muhasebe Testi ve Hukuk Testine ait ham puan dağılımlarının ortalama ve standart sapmaları hesaplanacak, her 6 test ayrı ayrı olmak üzere bu dağılımlar, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puan dağılımlarına dönüştürülecektir. Bu durumda sınava giren her adayın her teste ait (Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testi, İktisat Testi, Maliye Testi, Muhasebe Testi ve Hukuk Testi) standart puanı hesaplanmış olacaktır.
Eleme sınavının değerlendirmesinde; iktisat yüzde yirmi, maliye yüzde yirmi, hukuk yüzde yirmi, muhasebe yüzde yirmi, genel yetenek yüzde on ve genel kültür yüzde on oranında olmak üzere ağırlıklı puan hesaplanacaktır.
Her testin ağırlıklı puan toplamı, adayın ağırlıklı puanını oluşturacaktır. Ağırlıklı puan hesaplandıktan sonra bu puan,aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puana dönüştürülecektir.
30[2(AP-X)-S]
SES Puanı = 70+ -----------------------------------------
[2(B-X)]-S
SES : Sayıştay Eleme Sınavı
AP: Adayın ağırlıklı standart puanı
X: Ağırlıklı puanların ortalaması
S: Ağırlıklı puanların standart sapması
B: Ağırlıklı puanların en büyüğü
Değerlendirme sonunda adaylar, en yüksek SES puanlı adaydan başlamak üzere puan sırasına konulacaktır.
Ağırlıklı puan toplamı en fazla olan adaydan başlamak üzere ve eşit puanlar için sırasıyla iktisat, maliye, hukuk, muhasebe, genel yetenek ve genel kültür puanı fazla olan öncelikli olmak kaydıyla 70 ve üzerinde puan alanlar başarı sırasına konulacaktır. Sınava giren tüm adaylar içinde en yüksek puandan başlayarak 45 kişilik kadronun beş katına kadar aday eleme sınavını kazanmış sayılacaktır. Sonuncu adayla aynı puanı alan diğer adaylar da eleme sınavını kazanmış sayılacaktır.
Eleme sınavı sonuçları; tüm adaylar için, puan sırasında, yazılı sınava katılmaya hak kazanan ve kazanamayanlar ayrı ayrı olacak şekilde elektronik ortamda sınav sonuçları açıklandıktan sonraki ilk 2 gün içinde Sayıştay Başkanlığına verilmiş olacaktır. Kazanan adayların eleme ve yazılı sınav sonuçları, başarı sırasına göre bir liste halinde, yazılı sınavı kazanan adayların ise tüm başvuru bilgileri elektronik ortamda Sayıştay Başkanlığına verilecektir. Yazılı sınavı kazanan adayların fotoğrafları ise veri tabanı dosyası olarak Sayıştay Başkanlığına verilecektir.
Yazılı Sınava katılma hakkını elde eden adaylar, “Yazılı Sınava katılmaya hak kazandınız.” ibaresi yer alan sınav sonuçlarını, ÖSYM’ninhttps://sonuc.osym.gov.trinternet adresinden ve mobil uygulamalardan T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
Yazılı Sınava katılma hakkını elde eden adaylar, sınava, yazılı sınavın yapılacağı hafta içerisindeÖSYM’ninhttps://ais.osym.gov.trinternet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresi girerek edinecekleri yazılı sınava hangi bina ve salonda sınava gireceklerini, sınav tarihini ve saatini gösteren Sınava Giriş Belgesi ile gireceklerdir.
Eleme Sınavında 70 ve üzerinde puan alan ancak kontenjan dışında kalan adaylara ait Sınav Sonuç Bilgisinde “Sınav ilanında belirtilen kadronun beş katına kadar aday eleme sınavını kazanmış sayılır.” şeklindeki ilgili Yönetmelik hükmügereğince “Yazılı Sınava çağrılmaya hak kazanamadınız.” ibaresi yer alacaktır
70’in altında puan alan adayların Sınav Sonuç Bilgisinde ise “Kazanamadınız.” ifadesi yer alacaktır. Eleme Sınavında başarılı olan adayların tabi tutulacağı klasik usule göre düzenlenen Yazılı Sınavaşağıdaki alanlarda, belirtilen tarih ve saatlerde Ankara’da basılı ortamda uygulanacaktır.
Eleme Sınavında başarılı olan adaylara uygulanacak Yazılı Sınav klasik usule göre düzenlenecektir. Yazılı sınav soruları, Yönetmeliğin 7 inci maddesinde belirtilen konularda ve her konu için ayrı ayrı hazırlanacaktır. Yazılı sınav kâğıtlarının değerlendirilmesinde tam puan 100’dür. Ders gruplarından alınan puanların aritmetik ortalaması yazılı sınav sonucunu oluşturacaktır. Yazılı sınavın değerlendirilmesinde; en yüksek puandan başlamak üzere ve eşit puanlar için sırasıyla iktisat, maliye, hukuk ve seçimlik ders grubu puanı fazla olan öncelikli olmak kaydıyla 70 ve üzerinde puan alanlar başarı sırasına konulacaktır. Bunlardan en yüksek puandan başlayarak 45 kişilik kadro sayısının üç katına kadar aday yazılı sınavı kazanmış sayılacak ve mülakata çağrılacaktır.
70 ve üzeri puan alan aday sayısı, 45 kişilik kadro sayısının en az üç katına ulaşmadığı takdirde aritmetik ortalamalar;
Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet sayfasından duyurulacak, adayların adresine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM’nin internet adresinden veya mobil uygulamalarından T.C. Kimlik Numaralarıve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.
Sınav sonuçları, sonuçlar ÖSYM’nin internet adresinden yayımlandıktan sonra elektronik ortamda Sayıştay Başkanlığına da verilecektir. Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 10 gün içinde (sonuçların açıklandığı tarihten bir gün sonra başlamak üzere),ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesive İşlem Ücretleri” konulu duyuru doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM’ye başvurmalıdırlar.
Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde aynı şekilde yapılmalıdır (Yapılacak her türlü itiraz, adayın dava açabilme hakkı için geçerli 10 günlük dava açma süresini durdurmaz.).Adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 (IBAN NO: TR 390001002533060280115229) hesabına gerekli ücreti yatırdıklarını gösteren dekontunu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara adresine ulaştırılmalıdır. ÖSYM süresi içinde yapılan itirazları inceleyecek, sonuçlarını adaylarave ilgili kuruma 10 gün içerisinde posta ile bildirecektir. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi, evrak referans numarası vb. bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacaktır.Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır.Sınavla ilgili ihtilafların çözümünde, Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
Sınava girecek adaylar, 246,00 TL olan sınavücretini, 8-16 Ocak 2019tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM adına yatıracaklardır. Adaylar bankalardan sınav ücreti ödemesi yapmamalıdır. Ödeme işlemlerinden kaynaklanabilecek hatalardan ÖSYM ve Sayıştay Başkanlığı sorumlu olmayacaktır. Adaylar, başvuru bilgilerini sisteme kaydettikten sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.Geç başvuru gününde başvuru yapan adaylar, 369,00 TL olan sınavücretini aynı gün yatıracaklardır.
Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, aynı gün saat 23.59’a kadar ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan "ÖDEMELER" alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti bankalardan yatırılamaz.
Sınav için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücreti yatırılmalıdır. Başvuru bilgilerinin sisteme girişi yapıldığı halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir. Sınava Giriş Belgesi olmayan adaylar sınava alınmayacaklardır.