Dünyayı mı gezmek istiyorsunuz? O halde Schengen vizesine ihtiyacınız olabilir. Schengen vizesi nedir merak edenler için haberimizi derledik. Peki Schengen vizesi ülkeleri hangileri? İşte Schengen vize ücretleri 2019...
Seyahat etmeyi seven birçok insan yurtdışına çıkmayı, farklı ülkeler görüp değişik kültürler keşfetmeyi ister ve bunun içinde fırsat kollar. Ancak yurtdışı tatili hem maddi hem de fiziken biraz daha zahmetlidir. Maddi zorlukları pasaport ve vize masrafları, ulaşım giderleri ve gittikleri ülkede Türk Lirası değil de o ülkenin para birimini kullanmak olabilir. Son zamanlarda da özellikle Avrupa ülkelerini ziyaret etmek isteyenler vize ücretleri ile ilgili ayrıntıları merak etmektedir. Avrupa ülkelerine seyahat ederek gezmek isteyenler Schengen vizesi almalıdır. Peki, nedir bu Schengen vizesi? Hangi ülkeleri kapsamaktadır. Vize başvurularında hangi evrak gereklidir? Schengen vize ücretleri ne kadar? İşte Schengen vizesi ile ilgili merak edilen her şeyi en ayrıntılı hali ile öğrenebileceğiniz haberimizin detayları…
Schengen vizesi nedir
Toplamda 26 Avrupa ülkesinin dâhil olduğu, Schengen Topluluğu üye devletlerinin kendi aralarında uyguladıkları aralarındaki seyahat sınırları kaldırdıkları serbest dolaşım protokolüne Schengen vizesi denmektedir. Bu ülkelerin çoğunluğu aynı zamanda Avrupa Birliği üyesidir. Aynı zamanda bu 26 ülke vatandaşları, üye devletlerin sınırlarından pasaport kontrolü olmaksızın geçebilmektedir. Ancak İsviçre, Norveç ve İzlanda, AB üyesi olmamalarına rağmen özel bir protokolle bu topluluğa dâhil olan ülkelerdir.
Schengen Vizesi alan kişiler 6 ay içerisinde 90 gün seyahat edebilme imkânına kavuşmaktadırlar.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler
Schengen Vizesi, uygun makamlar tarafından ilgili tarafa Schengen Bölgesini ziyaret etme ve Schengen Bölgesi dahilinde seyahat etmeye yönelik olarak düzenlenen belgedir.
Schengen Bölgesi, vatandaşlarının tek bir ülke olarak bu bölge dahilinde serbest dolaşımına izin vermeyi kabul eden 26 ülkeden oluşmaktadır. Schengen anlaşmasıyla bağlı 26 ülke arasından 22 tanesi AB’nin parçası, diğer 4 tanesi ise EFTA’nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) parçasıdır.
Schengen bölgesi Birleşik Krallık hariç olmak üzere Avrupa ülkelerinin çoğunluğunu kapsar ve Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve İrlanda gibi ülkeler yakında anlaşmaya taraf olacaktır. Ancak, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn gibi Schengen bölgesine ait olup serbest dolaşım politikasını destekleyen fakat AB’nin parçası olmayan ülkeler de bulunmaktadır.
Schengen vizesi ülkeleri
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Schengen üyesi olmayan ancak Schengen vizesi ile seyahat edilebilen ülkeler ise Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, San Marino, Vatikan.
Schengen vize ücretleri 2019
Schengen vizesi nedir merak edenler için haberimizi derledik. Peki Schengen vizesi ülkeleri hangileri? İşte Schengen vize ücretleri 2019...
Schengen vize ücreti, 0 – 6 Yaş ve 6 – 12 Yaş arasında ücretsizdir. 12+ Yaş için ise nakit 60 Euro.
Vize Ücretleri her ülkeye ve yaş grubuna göre değişebilmektedir. Fransa Vize Ücreti 2019 yılı için 60 Euro'dur , Ayrıca ilgili başvuru merkezine de yaklaşık olarak 26 Euro koordinasyon bedeli ödenmektedir. 0-6 yaş arası çocuklar için vize ücreti alınmamakta olup 6-12 yaş arası çocuklar için 35 Euro vizereti alınmaktadır.
Almanya Vize ücretleri 2019 yılı için 0-6 yaş arası ücretsiz olup 6-12 yaş arası 35 Euro , 60 euro ise yetişkinler için ödenen tutardır. Almanya vize ücretlerinin yanı sıra başvuru merkezi olan İdata'yada 26 euro tutarında hizmet tutarı ödenmektedir.Ayrıca kargo isteyen müşterilerden 10 Euro kargo bedeli alınmaktadır
Vize Ücretleri 2019 Öğrenciler için uygulunan tutar 12 yaş üstü öğrenciler için tam alınmakla bilikte 12 yaş altı öğrenciler için değişmektedir.
Vize ücretleri 2019 İtalya içinde Konsolosluk harcı 60 euro olup , TL karşılığı alınmaktadır ayrıca ilgili aracı kuruma hizmet bedeli ödemenin yanında kargo ücretleride ödemek gerekmektedir.
Vulgaristan vize ücretleri 2019 yılı içinde schengen ülkelerine ödenen rakamla aynı olmakta ve konsolosluk harcı olarak 60 euro ödenmektedir.
İngiltere vize ücretleri 2019 yılı için schengen ülkeleri gibi olmayıp ,
6 Ay 129 Dolar
2 Yıl 478 Dolar
5 Yıl 978 Dolar
10 Yıl için 1100 dolar civarındadır. Bu rakam değişiklik gösterebilmektedir.
AP Komitesi ,Avrupa Birliğine dahil olan ülkelerin uyguladığı vize ücretlerinin 60 Eurodan , 80 Euroya çıkarılmasına dair yasa tasarısına onay verdi.Tasarıya Göre 12 yaş altı çocuklardan ücret alınmayacak,ayrıca vize başvurları 9 ay öncesinden yapılabilecek,bu durum kişilerin vize başvurularında zaman sorununu çözmüş olacak ,ancak bir kişinin 9 ay öncesinde vizsesinin başlaması bu tarihten önce başka bir schengen ülkesine seyahat etmesi halinde var olan geçerli vizesi varken yeniden başvuru yapabilirmi gibi bazı soruları ortaya çıkaracaktır.
2019 Pasaport Harç Ücretleri
Pasaport harçları süreye bağlı olarak ücretlendirilmiştir. En az 6 aylık olmak üzere 4 yıl ve üzeri olmak üzere farklı ücret tarifeleri vardır.
- 6 Ay Süre İçin : Harç Bedeli 170,00 TL + Defter Ücreti 133,50 TL = TOPLAM 303,50 TL
- 1 Yıl Süre İçin : Harç Bedeli 248,40 TL + Defter Ücreti 133,50 TL = TOPLAM 381,90 TL
- 2 Yıl Süre İçin : Harç Bedeli 405,50 TL + Defter Ücreti 133,50 TL = TOPLAM 539 TL
- 3 Yıl Süre İçin : Harç Bedeli 575,90 TL + Defter Ücreti 133,50 TL = TOPLAM 709,40 TL
- 4+ Yıl Süre İçin : Harç Bedeli 811,60 TL + Defter Ücreti 133,50 TL = TOPLAM 945,10 TL
Schengen vizesi nedir merak edenler için haberimizi derledik. Peki Schengen vizesi ülkeleri hangileri? İşte Schengen vize ücretleri 2019...
EFTA’nın açılımı nedir?
EFTA, dokuz Avrupa ülkesinde (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık) bulunan on Adil Ticaret ithalatçısından oluşan bir birliktir. EFTA, gayri resmi olarak en eski ve en büyük Adil Ticaret ithalatçılarının bazıları tarafından 1987 yılında kurulmuştur. 1990 yılında resmileşmiştir. EFTA, Hollanda’da bulunur ve Ana Sözleşmesi Felemenkçe dilindedir.
EFTA AB’den ne açıdan farklıdır?
EFTA, dokuz Avrupa ülkesinde (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsviçre ve Birleşik Krallık) bulunan on Adil Ticaret ithalatçısından oluşan bir birlikken AB, çoğunlukla Avrupa ülkelerinden oluşan (tam olarak söylemek gerekirse 28) ve dünya ekonomisine tek bir ekonomik birim olarak katılan ve tek bir resmi para birimi (avro) altında faaliyet gösteren bir gruptur.
Bir vize düzenlendiğinde Schengen Bölgesinde ne kadar süreyle ikamet edebilirim?
Belirli bir Schengen ülkesi elçiliği/konsolosluğu tarafından düzenlenen vize türüne göre seyahatin mahiyeti ve diğer ilgili koşullar gereğince söz konusu vizeye uygulanan farklı kısıtlamalar bulunmaktadır. Ancak, seyahat edenlere düzenlenen en yaygın vize türü giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne ulaşabilmektedir.
Hangi durumda Schengen vizesine başvurmama izin verilir?
Sırasıyla tüm gerekli belgeleri edinebilen ve Schengen bölgesinde konaklamaları sırasında kendilerini idare edebilecek finansal araçlara sahip olan herkesin bir Schengen vizesine başvurmasına izin verilir.
Ne tür bir Schengen vizesine ihtiyacım var?
Seyahatinizin maksadına/mahiyetine bağlı olarak atanan Elçilik/Konsolosluk tarafından düzenlenen üç başlıca Schengen vizesi türü bulunmaktadır.
Tek Tip Schengen Vizesi, Schengen Bölgesi Üye Ülkelerinden birinin giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kadar süreyle istenilen bölgeye geçme veya orada ikamet etmeye yönelik iznini temsil etmektedir.
Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vize, sadece vizeyi düzenleyen Schengen Ülkesine veya bazı diğer durumlarda vizeye başvururken özel olarak belirtilen belirli Schengen ülkelerine seyahat etmenize izin verir.
Ulusal vize Schengen ülkelerinden birinde okuyacak, çalışacak veya kalıcı olarak ikamet edecek belirli bireylere verilir.
Tek Tip Schengen Vizesi nedir?
Tek Tip Schengen Vizesi seyahat maksadına göre hem “A” hem de “C” olmak üzere iki kategori için de geçerlidir.
“A” kategorisi, sahibine Schengen Ülkesi Bölgesine girmeden Schengen Ülkesi Havalimanı dış hatlar bölgesinden seyahat etmesine izin veren Havalimanı Transit Vizesini temsil etmektedir. Havalimanı transit vizesi, Schengen Ülkesi Havalimanından aktarmalı uçuş yoluyla Schengen dışı bir ülkeden başka bir Schengen dışı bir ülkeye seyahat eden vatandaşlar için zorunludur.
“C” kategorisi, sahibine vizenin geçerliliğine bağlı olarak belirli bir süreyle bir Schengen Ülkesinde (Schengen Bölgesi) ikamet etme izni veren Kısa Süreli bir vizeyi temsil eder.
Schengen vizesi sahiplerine giriş izin veren Schengen dışı ülkeler hangileridir?
AB’nin ya da Schengen Bölgesinin bir parçası olmayıp yine de diğer Schengen dışı ülkelerden yabancı vatandaşlara SADECE geçerli bir Schengen Vizesi göstermeleri üzerine kendi bölgelerine giriş ve orada konaklama İZNİ VEREN 19 ülke bulunmaktadır. Bu yabancılar onların bölgelerine girmek, oradan geçmek ve orada geçici olarak konaklamak için bu ülkeler tarafından düzenlenen ulusal bir vizeye ihtiyaç DUYMAZLAR.
Vize başvurusu için uçuş seyahat programı nedir?
Uçuş seyahat programı belirli bir uçuşun programı hakkında çevrimiçi olarak doğrulanabilen onaylı bir belgedir.