Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörü mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörümesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörümeslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Mesleğin Bilgileri

Meslek Kodu : 3142.50

Meslek Adı : Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörü

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları

M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları

Meslek Grubu : Yaşam Bilimleri Teknisyenleri Ve İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları

M. Birim Grubu : Tarım Teknisyenleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)

Meslek Detay Bilgileri

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörü Meslek Tanımı nedir?

Sebze-meyve ve ürünleri operatörü, kendi başına ve belirli süre içerisinde, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ortamda taze sebze-meyveleri satışa hazırlama, sebze meyve ürünleri üretimi için iş organizasyonunu yapma, gerekli hammadde ile üretimde kullanılan araç gereçleri tanıyıp kullanabilme, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma, ürünü ambalajlama ve depolama işlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörü, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)         İş organizasyonu yapmak

b)         Üretim öncesi hazırlıkları yapmak

c)         Ham maddeleri hazırlamak

d)         Hammadde ve ürünün duyusal ve fiziksel analizlerini yapmak

e)         Kullanılan alet ve ekipmanların bakım ve basit onarımını yapmak

f)         Temizlik ve hijyen programlarını uygulamak

g)         Sebze ve meyveleri işletmeye almak

h)         Taze sebze ve meyveyi satışa hazırlamak

i)          Reçel ve marmelât üretmek

j)          Turşu üretmek

k)         Sebze ve meyve kurutmak

l)          Sebze ve meyve konservesi üretmek

m)       Dondurulmuş sebze ve meyve üretmek

n)         Salça üretmek

o)         Üretim formlarını doldurmak

p)         Üretilen gıdaları ambalajlamak ve depolamak

q)         Mesleki gelişime ilişkin faaliyetlere katılmak  

         vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme OperatörüMeslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Uzakyol Vardiya Mühendisi/Makinistimesleği için “3151.13” kod olarak kullanılır iken Gemi Makineleri İşletme Mühendisimesleği için “2144.02” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.

ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme OperatörüMeslek Kodu “3142.50” olarak belirlenmiştir.

Sebze-Meyve ve Ürünleri İşleme Operatörüİş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri