Bugün sizlerle Sebzeli Börek nasıl hazırlanır, Sebzeli Börek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Sebzeli Börek için Malzemeler:
iç malzemesi: 1 çorba kaşığı margarin 10-15 adet mantar ½ kg taze soğan 3-4 adet sivri biber 1,5 çorba kasesi sebze garnitür 4 diş sarımsak 1 su bardağı kuru üzüm 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri Hamuru için: 1 su bardağı eritilmiş margarin 4 su bardağı un 1 çorba kaşığı kuru maya ½ su bardağı ılık su 5 adet yumurta 1 çorba kaşığı tuz 1 çorba kaşığı tozşeker sosu için: 4 su bardağı süt 1 su bardağı süt kreması 6 adet yumurta 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri tuz kırmızı tozbiber
Sebzeli Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Yarım su bardağı ılık suda mayayı eritin ve 6-7 dakika kadar bekletin. Unu yoğuracağınız yere dökün ve ortasını havuz gibi açın. Margarini erittikten sonra margarini, mayalı suyu, şekeri, tuzu ve yumurtayı ekleyerek yoğurun. Üzerini nemli bir bez örttükten sonra dinlenmeye bırakın ve 15-20 dakika dinlendirin. Sarmısakları küçük küçük kıyın. Mantarları, soğanı v ebiberleri temizledikten sonra onları da küçük küçük kesin. 1 kaşık margarini tavada eritin. Sivribiberleri, mantarları, soğanı ve sarımsakları erimiş margarinle ocakta kavurun. Kuru üzüm, sebze garnitür ve kaşar peynirini de ekleyip karıştırın. 1-2 dakika daha kavurup ateşten alın. Yumurta, süt, süt kreması, kırmızı toz biber ve tuzu iyice çırpın, sosu hazırlayın. Hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında açın. Fırın kalıbını yağlayıp unladıktan sonra hamuru yayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 5-6 dakika kadar pişirin. Fırından alın ve üzerine sebzeli karışımı yayın. Sosu gezdirin ve kaşar peynirini serpiştirin. Fırına verip yaklaşık 25 dakika daha pişirin. Dilimleyip servis tabağına alın ve sıcak servis yapın.
Sebzeli Börek 2. tarif
Sebzeli Börek için Malzemeler:
4 adet yufka 100 gram margarin (sıvıyağ kullanmayınız) 2 adet havuç 200 gram kadar bezelye 300 gram kıyma 2 baş soğan Dolmalık fıstık 1 yumurta Bir çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
Sebzeli Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Harcı için margarinden 1 kaşık alınır, tencereye konulur. İnce ince doğranmış soğan, fıstıklar 1-2 dakika çevrilir. Kıyma eklenir. 1-2 dakika da bu şekilde çevrilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Diğer taraftan ayıklanıp, yıkanıp çok az haşlanmış havuçlar ufak küpler halinde (tavla zarı büyüklüğünde) kesilmiş olarak harca ilave edilir. Bezelye ilave edilir. 5-10 dakika kadar bezelye ve havuç yumuşayıncaya kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Harç soğuduktan sonra bir fırın tepsisi yağlanır. Kalan yağ eritilir, içine 1 bardak soğuk su ilave edilir ve tek bir yufkanın her tarafına gelecek şekilde su ve yağ karışımı yayılır. Yufka bohça şeklinde 4 tarafından katlanır. Yufka kare şekline getirilir. Aşağı yukarı 30x30 santim ebadına getirilir ve bıçakla artı (+) şeklinde dörde bölünür ve bir yufkadan 15x15 'er santimlik 4 adet küçük kare şeklinde yufkalar elde edilir. Herbir yufkanın içine birer kaşık malzeme konulup bohça şeklinde kapatılır ve ters çevrilerek fırın tepsisine dizilir. Her yufka için bu işlem tekrarlanır ve üzerine yumurta sarısı sürülüp 170 derecede yaklaşık 45 dakika pişirilir.
Sebzeli Börek 3. tarif
Sebzeli Börek için Malzemeler:
1 adet kabak 1 adet havuç 1 adet pırasa 3 yufka Tuz Karabiber Ayçiçek yağı
Sebzeli Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Sebzeleri rendeleyin ve karıştırın. İçerisine dilediğiniz kadar tuz ve karabiber ekleyin. İstediğiniz büyüklükte üçgenlere ayırın ve üçgenlerin içerisine harcı eşit bir şekilde koyarak sigara böreği yapar gibi sarın. Derin bir tavaya bolca yağ koyun ve kızdırın. Böreklerinizi kızartın ve kağıt havlu koyduğunuz bir tabağa alarak fazla yağlarını alın ve servis edin.
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!