Seçim güvenliğinin sağlanması için genelge yayımlandı

İçişleri Bakanlığı, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçiminin güvenli ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için genelge yayımladı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin yapılacağı 7 Haziran 2015 Pazar günü sandık kurulması için belirlenen okul, bina, salon gibi yerlerde seçimin huzurlu ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesi için alınacak tedbirlerle ilgili esas ve usuller belirlendi.

Sandık bölgesinde alınacak tedbirler

Genelgeye göre, sandık alanı dış çevresinde yeteri kadar ihtiyat kuvvet bulundurulacak, bu kuvvetin mahallin özelliğine göre sandıkların bulunduğu yerlerde meydana gelebilecek olaylara hemen müdahale edilecek bir mesafede görevlendirilmesine özen gösterilecek.

Oy vermek üzere sandık başına giden görevli personel ile görevleri icabı sivil olması gerekenler dışındaki personelin üniformalı görev yapmaları sağlanacak. Sivil personelin üzerinde mutlaka güvenlik görevlisi olduğunu belirleyici (polis görev yeleği gibi) teçhizat bulundurmaları sağlanacak.

Önleme aramaları yapılacak

Seçimlerin tarafsızlığına gölge düşürülmemesini sağlamak amacıyla, sandık alanına açılacak yollar önceden kontrol edilecek, art niyetli kişi veya grupların toplanmasına ve toplu olarak bir arada bulunmalarına, bunların görevlilere, siyasi parti mensuplarına, adaylara, seçmenlere ve vatandaşlara herhangi bir tehdit, baskı, cebir, şiddet ve benzeri uygulamasına müsaade edilmeyecek.

Sandık alanı dış çevresindeki yaya ve motorize devriye ekiplerinin sayısı mümkün olduğunca arttırılacak, şüpheli görülen şahıslarla ilgili önleme aramaları yapılacak, seçmenlerin güven içerisinde sandık alanına ulaşmaları sağlanacak.

İçki ve silah taşıma yasağı

Oy verme günü her ne suretle olursa olsun ispirtolu içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı olacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilecek. Kahvehane, çay ocağı, kıraathane ve internet kafeler eğlence yeri kapsamında olduğundan oy verme günü kapalı olacak. 

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanların dışında hiç kimse silah taşıyamayacak.

Sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, sandık bölgesine kayıtlı seçmenler, sandıkta görevli müşahitler, bina sorumluları, seçim güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik güçleri ile adayların ve siyasi partilerin seçim kuruluna bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilcileri ve medya mensupları dışında kimse sandık alanında bulunamayacak. 

Silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek

Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere, resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. 

Sandık alanında hiç kimse başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler veya propaganda amaçlı yayınlar taşıyamayacak. Yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamayacak. 

Sandık başında cep telefonuyla görüşmek yasak

Sandık kurulunun görev yaptığı yerde, cep telefonu ile görüşülemeyecek ancak sandık kurulu başkan ve üyelerinin görevleri gereği yapacağı görüşmeler bu hükmün dışında olacak. 

Seçmen, cep telefonu , fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerlerine giremeyecek. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Sandık başındaki seçmene vereceği oy hakkında müdahale, telkin ve tavsiyede bulunulamayacak. Seçmenler, oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalamayacak.

Oy verme süresi ve sonrası

Seçmenler 08.00 - 17.00 saatleri arasında oy kullanabilecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oy vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Oy verme süresinin tamamlanmasının ardından sandık kurulunca hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührünün, kurul başkanı ile en az iki üye tarafından en kısa zamanda il-ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim edilmesi sağlanacak. Oy torbalarının nakli için tahsis edilen araçlara imkanlar ölçüsünde güvenlik güçlerine ait ekip otolarıyla refakat edilecek, yol güzergahında gerekli güvenlik tedbirleri alınacak. Güvenlik açısından özellik arz eden seçim bölgelerinde oy torbalarının intikali sırasında gerektiğinde zırhlı araçlardan yararlanılacak.

İl-ilçe seçim kurullarının ve çevresinin aydınlatılması konusunda kurullarla işbirliği yapılacak. Elektrik kesintisi ihtimaline karşı gerekli tedbirler önceden alınacak.

Gündem Haberleri