Namazı iade etmesi de gerekmez. Ancak namaza aykırı bir davranışta bulunmadan secdeyi hatırlarsa hemen secde eder (Kasânî, Bedaiu’s-Sanâî’, 1/409).
İmam farz namazların ilk iki rekâtında fatiha’dan sonra bir sure veya ayet okumamışsa ne yapması gerekir?
Namazların ilk iki rekâtında Fatiha’dan sonra Kur’an’dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sure) vaciptir. Vaciplerin kasten terk edilmesi günahtır, unutarak terk edilmesi veya geciktirilmesi ise günah olmaz, fakat namazın sonunda sehiv secdesi yapılması gerekir. Buna göre, bir imam dört veya üç rekâtlı farz namazların ilk iki rekâtında, Fatiha’dan sonra bir sure veya bir miktar ayet okumamışsa, bu sure veya ayetleri üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Fatiha’dan sonra okusa da okumasa da sehiv secdesi yapması gerekir. Çünkü namazdaki bir vacibi geciktirmiş veya terk etmiştir (Kâsânî, Bedâi’u’s- Sanâî’, I, 401; Merğînanî, el-Hidâye, I, 53).
Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?
Farz namazların, üçüncü ve dördüncü rekâtında Fatiha suresinden sonra, bir sure veya ayet okunması sünnete aykırıdır. Ancak yanılarak sure okunduğunda farz olan rükû ve secdenin geciktirilmesine sebep olmakta ise de, kıyam kıraat mahalli olduğu için bu durumda, sehiv secdesi yapmak gerekmez (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , II, 102).
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı