797 senesinde Gimri’de dünyaya gelen Şeyh Şamil, 1871 tarihinde Medine’de hayata veda etmiştir. Bilhassa Rus karşıtı olan görüşleri ve direnişte göstermiş olduğu öncülük ile bilinmekte olan Şeyh Şamil, Kafkasya bölgesi halkının siyasi ve dini önderi olarak tanınmaktadır.
Şeyh Şamil Kimdir, Hayatı, Kahramanlıkları
1797 senesinde doğan ve köken olarak Avarlardan olan Şeyh Şamil, Kafkas Savaşı olduğu sırada Rus güçlerine karşı göstermiş olduğu o büyük ve şanlı direniş ile tanınmaktadır. Ayrıca Dağıstan ve Çeçenya bölgesinin üçüncü imamı olarak da kabul edilen Şamil, Nakşibendi şeyhlerinden olan Seyyid Cemaleddin Kumuki’nin halifeleri arasında bulunmaktadır.
Kafkasya bölgesinin bağımsızlık mücadelesinde saygı ile anılan bir sembol haline gelen ve oldukça büyük mücadeleleri ortaya oyan Şamil,bugün hali hazırda sahip olduğu o büyük ününü korumaktadır. Çocukluk döneminde almış olduğu eğitimler sonrasında 15 yaşında at binip kılıç kuşanmış olan Şamil, 20 yaşında aldığı eğitimlerle beraber oldukça başarılı bir kişi haline gelmiştir. Bu dönemde aynı çevrede bulunduğu halka özgürlük ve İslam birliği gibi o dönem bir çok insanın konuşmaya bile çekindiği düşünceleri aktaran Şamil, Rusya İmparatorluğuna karşı başlaşmış olduğu savaşta çok geniş bir alan üzerinde hakimiyet kurmuştur.
1859 senesinde yapmış olduğu mücadele de dış yardımlardan yoksun bir durumda 70 bin kadar askerden oluşmakta olan Rus Ordusu ile savaşan Şeyh Şamil, vermiş olduğu mücadelede başarısız sonuç ile karşışalarak savaşın başarısızlığa doğru gittiğini görünce savaşı sonlandırarak silah bırakma yoluna gitmiştir. Kendisi Rus kral tarafından
büyük bir saygıyla karşılanmış ve hatırlı bir esir olarak Kaluga bölgesine yollanmıştır. 1871 tarihinde dnüyaya gözlerini yummadan önce İstanbul’a da gelmiş olan Şeyh Şamil, daha sonra yapmış olduğu Hac ziyareti sırasında vefat etmiştir.