SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlar tarafından alınabilen, sigorta ve prim bilgilerinin bulunduğu belgedir. e-Devlet sistemi, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağlar. SGK hizmet dökümü kullanılarak 4A, 4B ve 4C sigorta bilgilerine ulaşım sağlanabilir. Online olarak, kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere erişim sağlanarak gerekli işlemler sıra bekleme derdi olmadan yapılabilir. e-devlet sistemi birçok kurum tarafından verilen hizmete erişim sunar. Bu kurumlar içerisinde en çok işlem yapılan kurumlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Sosyal Güvenlik Kurumu ile e-Devlet sistemi üzerinden SGK hizmet dökümü sorgulanabilir. ‘’Ne zaman emekli olabilirim?’’ uygulamasıyla emeklilik için kalan yaş hesaplaması yapılabilir. Bunlar dışında işe giriş tarihi bilgisine de erişim sağlanabilir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYIN
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?
SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlar tarafından alınabilen, sigorta ve prim bilgilerinin bulunduğu belgedir. 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılır. E-Devlet sistemi ile eski sistem üzerinde Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı bulunanlar 4A hizmet döküm belgesi, Bağ-Kur’a bağlı bulunanlar 4B hizmet döküm belgesi ve Emekli Sandığı’na bağlı bulunanlar da 4C hizmet döküm belgesi alabilirler. Hizmet dökümü dışında 4A, 4B ve 4C ile ilgili sigorta işlemleri de E-Devlet sistemi ile yapılabilir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIR?
SGK hizmet dökümü belgesinde şu bilgiler yer alır;
· Sigortalının temel bilgileri,
· Sigortalı olarak çalışılan günlerin sayısı
· İlk kez sigortalı girilen iş için giriş ve çıkış tarihleri
· Sigortalı bulunan dönemde yerine getirilen hizmetler
· Hangi aylarda sigortanın ödendiği bilgisi
· Hangi aylarda primlerin yatmış olduğu bilgisi
· Çalışılan şirkete ait bilgiler
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
SGK hizmet dökümü, E-Devlet sistemi üzerinden alınır. E-Devlet sisteminden işlem yapılabilmesi için sistem giriş yapılması gereklidir. Sisteme giriş için E-Devlet şifresi, E-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile giriş yöntemleri bulunur. Sistemde kayıtlı kullanıcılar tarafından en çok kullanılan giriş yöntemi E-Devlet şifresi ile giriş yöntemidir.
E-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 Türk Lirası karşılığında temin edebilirsiniz. PTT şubesinden alınan E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile turkiye.gov.tr internet sitesinden E-Devlet sistemine giriş yapılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafından yer alan menüden e-Hizmetler bağlantısına girilir. e-Hizmetler menüsü altında yer alan kurumlar içerisinden Sosyal güvenlik Kurumu bağlantısı açılır. Buradan da hizmet dökümü sorgulama bağlantısı kullanılarak gerekli SGK hizmet dökümü belgesi sorgulama işlemi yapılabilir. SGK hizmet dökümü belgesi vize alma sürecinde ve mahkeme gibi resmi kurumlarda da kullanılabilir.