Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.06
Meslek Adı : Sıcak Mutfak Aşçısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
Meslek Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı nedir?
-Sıcak yemekleri, sosları, etleri, sebzeleri, vb. bütün yiyecekleri pişirip servise hazırlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Sıcak Mutfak Aşçısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
a) Kişisel hazırlık yapmak,
b) Pişirilecek yemek türüne göre malzeme ihtiyaçlarını belirleyip temin etmek,
c) Eti morine etmek
d) Sebze yemekleri, kırmızı ve beyaz et , kuru baklagil , hamur işi, ızgara çeşitleri, deniz ve su ürünleri yemekleri ile çorba çeşitleri hazırlamak,
e) Sıcak sosları ve garnitürleri hazırlamak,
f) Yemeklerin tat ve lezzet kontrolünü yapmak,
g) Yemeklerin tabak süslemelerini yaparak servise hazır hale getirmek,
h) Zamanında tüketilmeyen yiyecekleri belirtildiği şekilde imha etmek,
i) Tezgahların, ocak, fırın ve kullandığı diğer malzemelerin temizliğini yapmak,
j) Çalıştığı alanın temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Sıcak Mutfak Aşçısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İnsan Kaynakları Müdürü/Yöneticisi mesleği için “1212.03” kod olarak kullanılır iken Sosyal Hizmetler Yardımcı Elemanı mesleği için “3412.05” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Sıcak Mutfak Aşçısı Meslek Kodu “5120.06” olarak belirlenmiştir.
Sıcak Mutfak Aşçısı İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.