'Sıfır Atık' projesi Pendik Belediyesi aracılığıyla hayata geçirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 'Sıfır Atık' projesi Pendik'te hayata geçirildi. Proje kapsamında yılda 20 milyon kişinin ziyaret ettiği AVM’deki tonlarca atık, Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’nde ekonomiye kazandırılacak. Proje başta AVM'ler de olmak üzere tüm kente yayılacak.

Pendik Belediyesi Atık Yönetimi konusundaki çalışmalarına VİAPORT ASIA AVM ile gerçekleştirdiği “Sıfır Atık” işbirliğiyle yeni bir boyut kazandırdı. Crown Plaza’da düzenlenen konferansla birlikte, Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşen 'Sıfır Atık' projesi Pendik’te başlamış oldu. Projeye göre yılda 20 milyon kişinin ziyaret ettiği AVM’den toplanan atıklar belediyeye ait Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’nde ekonomiye kazandırılacak. Daha sonra proje, başta diğer AVM’ler olmak üzere kent genelinde yaygınlaştırılacak.

Konuyla ilgili konferansta konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Türkiye’nin ilk ve tek tam otomatik Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’ne sahip olduklarını ancak bu duruma ticari bir gözle bakmadıklarını belirterek “Mesele aslında insanlık meselesi. Çevre, bugün bize yarın çocuklara emanet. Türkiye’de hiçbir AVM böyle bir sürecin parçası olmadı. Yöneticilerini ve işletmecilerini tebrik ediyorum” dedi. Projenin ortaklarından Via Properties Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar da, her yıl 20 milyon kişinin ziyaret ettiği Viaport AVM’den önemli miktarda atık çıktığını ifade ederek “Böyle bir projeye AVM olarak destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Bu dünya yaratıcının bize emaneti, buna sahip çıkmalıyız.” dedi.

ATIK MİKTARI 2 BİN TONA ULAŞTI

Konferansta gerçekleştirdiği sunumda hem “Sıfır Atık” projesini hem de Pendik Belediyesinin geri dönüşüm konusundaki faaliyetlerini anlatan Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Öznur Canayakın, Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’nin kurulup işletmeye alınmasıyla birlikte ilçemizde toplanan ambalaj atığı miktarının aylık ortalama 2 bin tona ulaştığını söyledi. Pendik’te bir geri dönüşüm kültürü oluşturmak istediklerini vurgulayan Öznur Canayakın, okullara ve pilot bölgeler olarak seçilen sitelere geri dönüşüm dorseleri yerleştirdiklerini belirtti.

Sıfır atık projesi nedir? Neler yapılacak?

“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesini kapsayan bir atık yönetim felsefesi olarak tanımlanıyor.  Firma, kurum veya kuruluşlar Sıfır Atık’a dahil olabilmek için  Mevcut Durum Tespiti, Eğitim – Bilinçlendirme ve Raporlama gibi maddelerin olduğu 7 aşamalı bir süreci  uygulayarak projeye destek verecekler.

Yerel Haberleri