Silahlı veya Silahsız Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Kimler Özel Güvenlik Kimlik Kartı alabilir: 18 yada 21 yaşını doldurmuş, en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul, lise veya dengi okul mezunu olan, haklarında valilikçe yapılacak güvenlik soruşturması olumlu olan herkes özel güvenlik görevlisi olabili

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile engeli bulunmayan, özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olan, çeşitli suçlardan dolayı mahkum olmayan, 18 yada 21 yaşını doldurmuş, en az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul, lise veya dengi okul mezunu olan, haklarında valilikçe yapılacak güvenlik soruşturması olumlu olan herkes özel güvenlik görevlisi olabilir.

Hemen hemen her yerde ihtiyaç duyulan güvenlik görevlileri; kalabalık alanlarda asayişi daha tenha bölgelerde ise mal güvenliğini de sağlayan ve güvenlik departmanında görev alan kişilerdir. Güvenlik görevlisi olmak için silahlı ya da silahsız olmak üzere iki farklı eğitimi başarıyla tamamlamış olmanız gerekmektedir.

Özel Güvenlik sınavını kazanmış olan adaylarımızın, özel güvenlik kimlik kartını çıkartabilmek için öncelikle alt kısımda belirtilmiş tüm evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlaması gerekmektedir.Özel güvenlik kimlik kartı almak için gerekli evraklar, başvuru merkezleri ve tarihleri ve ücretleri hakkında tüm detaylar;

Özel güvenlik görevlisi mesleği, bir çok yerde çalışma imkanı olan ve her geçen gün önemi artan bir meslektir. Ülkemizde sürekli olarak artan nüfusun, güvenlik ihtiyacını kolluk kuvvetlerinin tek başına karşılaması mümkün değildir. Bu nedenle 2000 yılından sonra özel sektör eliyle yeni bir istihdam alanı oluşturulmuştur. Yaratılan bu istihdam kapısı ile birlikte toplumdaki genel güvenlik problemi büyük ölçüde azalırken, oluşabilecek yeni suçların da önüne geçilmesi sağlanmıştır.

Özel güvenlik görevlisi kimlik kartı almak için ikamet edilen ildeki il emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüğüne müracaat edilir. Jandarma sorumluluk bölgesinde ikamet edenler ise arşiv araştırması ve/veya güvenlik soruşturması yapılmak üzere il jandarma komutanlığına başvuru yaptıktan sonra, tahkikatları olumlu olanlar il jandarma komutanlığı tarafından verilecek bilgi formu ve 19’uncu sorunun cevabında istenen belgeler ile birlikte il emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüğüne müracaat etmelidir.

 İçişleri Bakanlığı Özel Güvenlik Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; Bugün, 06.06.2016 tarihinden sonra geçerli olacak düzenleme ile Özel Güvenlik olarak çalışan görevlilerin ve yöneticilerin kimlik kartlarının değiştirilecektirçÖzel Güvenlik görevlisi adayları öncelikle bir eğitim ve kursa, ardından temel eğitim sınavı ve yenileme eğitimi sınavına tabi tutulurlar. Sınavlarda başarılı olan adaylar Özel Güvenlik Kartı almaya hak kazanırlar.

YENİ ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTLARI DAĞITILMAYA BAŞLANIYOR

06/06/2016 tarihi itibariyle özel güvenlik görevlileri ve yöneticilerine yeni kimlik kartları verilmeye başlanacaktır. Kimlik kartları polikarbon malzemeden, taşıması kolay, üzerinde sahtesinin yapılmasını önleyici çeşitli güvenlik uygulamaları barındırmaktadır.

Yeni kimlik kartı başvuru alma işleminde fiilen çalışan özel güvenlik görevlilerine öncelik verilecek, fiilen çalışanlardan ise hava yolu, deniz yolu ve raylı ulaşım sistemlerinde çalışanlar ile adliye ve diğer kamu kurumlarında çalışanlara öncelik verilecektir.

Yeni kimlik kartı alacak özel güvenlik görevlileri ve yöneticileri çalıştıkları kurum, kuruluş veya birimleri aracılığı ile il özel güvenlik şube müdürlüklerinden randevu almak suretiyle başvuru yapacaklardır.

Başvuru alma işleminde;

Son 6 (altı) ay içerisinde açık renk giysi ile çekilmiş, arka zemin rengi beyaz 2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf,

2016 yılı için belirlenen 20.00 TL.sı ücretin Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının T.Vakıflar Bankası Gaziosmanpaşa Şubesi IBAN TR58 0001 5001 5800 7303 9981 15 numaralı hesabına yatırıldığına dair makbuz, İl özel güvenlik şube müdürlüklerine teslim edilecektir.


ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ KİMLİK KARTI İŞLEMLERİ

İLK DEFA ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI ALABİLMEK İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1-DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
3-RUHSAT HARCI DEKONTU(MALİYEYE YATIRILACAK)
4- SAĞLIK RAPORU (ASLI)
5-DİPLOMA FOTOKOPİSİ (NOTER ONAYLI)
6- ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİM SERTİFİKASI (ASLI)
7-VESİKALIK FOTOĞRAF (4 ADET)
8-ADLİ SİCİL BELGESİ
9- KAN GURUBU KARTI

ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI YENİLEME MÜRACAATI İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1-DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
3-DİPLOMA FOTOKOPİSİ (NOTER ONAYLI)
4- ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME EĞİTİM SERTİFİKASI (ASLI-FOTOKOPİSİ)
5-VESİKALIK FOTOĞRAF (4 ADET)
6-ADLİ SİCİL BELGESİ
7- KAN GURUBU KARTI

KAYIP KİMLİK KARTI İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1-ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTINI KAYBETTİĞİNE DAİR DİLEKÇE
2-POLİS MERKEZİNDEN KAYIP EŞYA TUTANAĞI
3-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
4-VESİKALIK FOTOĞRAF (3 ADET)
5-KAN GURUBU KARTI

YIPRANMIŞ KİMLİK KARTLARI İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1-KİMLİĞİN YIPRANDIĞINA DAİR DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
3-YIPRANAN KİMLİK KARTI
4- VESİKALIK FOTOĞRAF (3 ADET)
5- KAN GURUBU KARTI

İSİM SOYİSİM TAHSİSİ NEDENİYLE KİMLİK KARTI ALMAK İÇİN İSTENİLECEK BELGELER
1-TALEBE İLİŞKİN DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ
3-VUKUATLI NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ (AYRINTILI)
4- VESİKALIK FOTOĞRAF (3 ADET)
5- KAN GURUBU KARTI

SİLAHSIZ KİMLİK KARTINI SİLAHLIYA ÇEVİRECEKLERDEN İSTENİLEN BELGELER
1-DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOKOTOPİSİ
3-SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLUR SAĞLIK RAPORU (ASLI)
4-DİPLOMA FOTOKOPİSİ (NOTER ONAYLI)
5- SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK TEMEL EĞİTİM SERTİFİKASI (ASLI)
6- GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMA FORMU
7- VESİKALIK FOTOĞRAF (4 ADET)
8- KAN GURUBU KARTI

GENEL KOLLUK KUVVETİNDEN EMEKLİ OLAN VEYA KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILMIŞ OLANLARDAN İSTENİLEN BELGELER
1-DİLEKÇE
2-NÜFUS CÜZDANI FOKOTOPİSİ
3-RUHSAT HARCI DEKONDU (MALİYEYE YATIRILACAK)
4-SAĞLIK RAPORU (ASLI)
5-EMEKLİ OLDUĞUNU GÖSTERİR BELGE (FOTOKOPİSİ)
6-ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTI
7-GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMA FORMU
8-VESİKALIK FOTOĞRAF (4 ADET)
9- KAN GURUBU KARTI

AÇIKLAMALAR: İş ve İşlemlerin Gecikmesine sebep Olan Durumlar

1) Müracaatta bulunan kişinin Adresin İl Sınırları veya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesi dışında bulunması (Müracaatta bulunan şahsın adresinin Jandarma bölgesinde olması durumunda Jandarma Komutanlığına, İl Emniyet Müdürlüğü bölgesinde olması durumda ise İl Emniyet Müdürlüğüne başvurması işlemlerin daha hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.)
2) Dosyada bulunması gereken evraklardan Sağlık Raporunun ve Arşiv Araştırma Formunun geçerlilik süresinin 1 yıl olması nedeniyle müracaatta bulunan kişinin geçerlilik süresine dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca müracaat sahibinin dilekçesinin Valilikten havale yapıldığı tarih ile başvuru tarihi arasında en çok 2 gün fark bulunması gerekmektedir.
3) Özel Güvenlik kimlik kartı düzenlendikten itibaren 1 Yıl içerisinde müracaatta bulunan şahıs tarafından alınmaması durumunda işlemlerin en baştan yapılması gerekeceğinden kart işlemleri aksaklığa uğrayacaktır.
4) Müracaat sahibi hakkında yapılan arşiv araştırmasında; davası devam eden veya ceza almış kişiler ile ilgili, adliyeye yazılmış olan yazılara yoğunluktan dolayı geç cevap alınmaktadır. (Şahsın ilgili kararları bizzat kendisinin getirmesi (ASLI GİBİDİR VE KESİNLEŞME ŞERHLİ OLARAK) işlemlerin daha hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır.)

    
KİMLİK KARTLARININ DEĞİŞİM SÜRESİ UZATILDI

Özel güvenlik görevlilerinin hâlihazırda kullanmış oldukları eski kimlik kartlarının değişim tarihi 30.06.2017 olarak belirlenmişti. Ancak iller tarafından gerçekleştirilen randevu işlemlerinde yoğunluk yaşanması nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için eski kimlik kartı değişim tarihi 31.12.2017’ye kadar uzatılmıştır.

İlk kez özel güvenlik görevlisi kimlik kartı almak için gerekli belgeler:

1 - T.C. Kimlik Numarası,

2 - Diploma fotokopisi (aslı görülecek),

3 - Sağlık raporu (eğitime başlamadan önce bir sureti eğitim kurumuna, aslı ise kimlik başvurusunda il emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüğüne veya jandarma komutanlığına verilecek),

4 - Özel güvenlik görevlisi çalışma izni ruhsat harcı dekontu,

5 - Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu,

6 - Dört adet, arka fon rengi beyaz ve açık renk giysi ile son 6 (altı) ay içerisinde cepheden çekilmiş biyometrik fotoğraf,

7 - Kimlik kartı ücret dekontu, (Kimlik kartı ücreti ve yatırılacağı hesap numarası için tıklayın) ile birlikte parmak izi alınabilmesi ve verilen bilgilerin doğruluğunun imza ile teyit edilebilmesi için şahsen müracaatı gerekmektedir.

Kimlik kartını yenilemek için gerekli belgeler:

1 - T.C. Kimlik Numarası,

2 - Bir adet, arka fon rengi beyaz ve açık renk giysi ile son 6 (altı) ay içerisinde cepheden çekilmiş biyometrik fotoğraf,

3 - Kimlik kartı ücreti dekontu, (Kimlik kartı ücreti ve yatırılacağı hesap numarası için tıklayın)

4 - İnternet adresimizde bulunan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu”nun doldurulması, (Yenileme eğitimi sonrası kimlik kartı alacaklar için istenecektir) ile birlikte, verilen bilgilerin doğruluğunun imza ile teyit edilebilmesi için şahsen müracaatı gerekmektedir.

Mevcut kimlik kartını kayıp, yıpranma vb. nedenlerle yenilemek isteyenler, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasının nereden yapıldığına bakılmaksızın il emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüğüne müracaat etmelidir.

Jandarma sorumluluk bölgesinde ikamet edenler kimlik kartını yenilemek için arşiv araştırması ve/veya güvenlik soruşturması yapılmak üzere il jandarma komutanlıklarına başvuru yaptıktan sonra, tahkikatları olumlu olanlara il jandarma komutanlığı tarafından verilecek bilgi formu ve 19’uncu sorunun cevabında istenen belgeler ile birlikte il emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüğüne müracaat etmelidir.

Özel güvenlik kimlik kartı ücreti ne kadardır?

Özel Güvenlik Görevlisi Çalışma İzni (Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı ) Harcı 01.01.2017 tarihinden geçerli 520,16 TL olmuştur.

Özel Güvenlik sınav harç ücretleri aynı kalmıştır, artış yapılmamıştır.

İstanbul ili için Sınav Harç Ücreti Silahlı 70 TL, Silahsız 45 TL'dir.

Özel güvenlik kimlik kartları, başvuru sahibinin müracaatında belirtmiş olduğu adrese PTT tarafından posta ile gönderilecektir.

• PTT tarafından kimlik sahibine (GSM numarası varsa) barkod numarasını içeren bir SMS gönderilecektir.

• Barkod numarası ile kimlik kartının teslim aşamaları internet üzerinden takip edilebilecektir.

• PTT görevlileri kimlik kartı teslimatı için alıcıların adreslerine 2 (iki) defa gidecektir. Alıcılara ulaşılamaması halinde (GSM numarası varsa) PTT tarafından gönderinin en yakın PTT şubesine bırakıldığını belirtir bir SMS gönderilecek ve kimlik kartı 10 gün süre ile bu PTT şubesinde bekletilecektir.

10 gün süre içerisinde alıcısı tarafından PTT şubesinden teslim alınmayan kimlik kartları, teslim adresinin bulunduğu ildeki özel güvenlik şube müdürlüğüne teslim edilecek ve PTT tarafından alıcılara gönderinin il özel güvenlik şube müdürlüklerinde olduğunu belirtir bir SMS gönderilecektir.

Özel güvenlik şube müdürlüğünde bekletilen kimlik kartları 6 ay içerisinde alıcıları tarafından teslim alınmaz ise imha edilecektir.

İl emniyet müdürlüğü özel güvenlik şube müdürlüklerince, 6 ay içerisinde alıcılar tarafından teslim alınmaması sebebiyle imha edilen kimlik kartlarının yerine yenisinin verilmesi için talep olması halinde, alıcı kaynaklı gecikmeden dolayı imha işlemi yapıldığından yeni müracaat işleminden ücret alınacaktır.

Silahsız özel güvenlik sertifikası ve/veya kimlik kartı alanlar, silahlı özel güvenlik kimlik kartı almak istediğinde, silahlı özel güvenlik görevlisi olabilmek için gerekli şartları taşımak kaydıyla, herhangi bir özel güvenlik eğitim kurumunda 20 saat temel silah bilgisi ve atış eğitimi alarak, eğitim sonrasında yapılacak olan sınavda başarılı olmak kaydıyla silahlı özel güvenlik sertifikası ve özel güvenlik görevlisi kimlik kartı alabilir.

Silahsız özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimini silahlı olarak almak istemeleri durumunda, yenileme eğitimi için belirlenen 50 saatlik eğitim ile birlikte 20 saatlik temel silah bilgisi ve atış eğitimini almaları, yenileme sınavına girmeleri ve daha sonra yapılacak olan temel silah eğitim sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.

İlk defa kimlik kartı alacaklardan bir defaya mahsus olmak üzere çalışma izni ruhsat harcı alınmaktadır. Yenileme eğitimi sonrası çalışma izni ruhsat harcı alınmamaktadır. (Çalışma izni ruhsat harcı miktarı ve yatırılacağı hesap numarası için tıklayın)

Yenileme eğitimini tamamladıktan sonra yapılacak olan kimlik kartı müracaatında sağlık raporu alınması gerekmemektedir.

Özel güvenlik sertifikası aldıktan sonra kimlik kartı müracaatını belirli bir zaman geçirdikten sonra yapan kişilerin kimlik kartının geçerlilik süresi ne kadardır?

Temel eğitim sonrası verilen sertifikanın geçerlilik süresinin bitiminde kimlik kartının geçerlilik süresi de sona erer.

YENİ ÖZEL GÜVENLİK KİMLİK KARTLARI HAKKINDA DUYURU

06/06/2016 tarihi itibariyle özel güvenlik görevlileri ve yöneticilerine yeni kimlik kartları verilmeye başlanacaktır. Kimlik kartları polikarbon malzemeden, taşıması kolay, üzerinde sahtesinin yapılmasını önleyici çeşitli güvenlik uygulamaları barındırmaktadır.

Yeni kimlik kartı başvuru alma işleminde fiilen çalışan özel güvenlik görevlilerine öncelik verilecek, fiilen çalışanlardan ise hava yolu, deniz yolu ve raylı ulaşım sistemlerinde çalışanlar ile adliye ve diğer kamu kurumlarında çalışanlara öncelik verilecektir.

Yeni kimlik kartı alacak özel güvenlik görevlileri ve yöneticileri çalıştıkları kurum, kuruluş veya birimleri aracılığı ile il özel güvenlik şube müdürlüklerinden randevu almak suretiyle başvuru yapacaklardır.

Başvuru alma işleminde;

Son 6 (altı) ay içerisinde açık renk giysi ile çekilmiş, arka zemin rengi beyaz 2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf,

2016 yılı için belirlenen 20.00 TL.sı ücretin Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının T.Vakıflar Bankası Gaziosmanpaşa Şubesi IBAN TR58 0001 5001 5800 7303 9981 15 numaralı hesabına T.Vakıflar Bankası şubelerinden yatırıldığına dair makbuz, İl özel güvenlik şube müdürlüklerine teslim edilecektir.

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUN  ​

680 SAYILI K.H.K'NIN UYGULANMASI HAKKINDA GENELGE.pdf

 ​​​KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE ÖZEL GÜVENLİKLE İLGİLİ BÖLÜMLER.pdf​

Kimler Özel Güvenlik Görevlisi Olamaz?

5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu’nun 10. maddesi gereğince özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerde aşağıdaki maddelerde belirtilen nitelikler ve sıfatlar aranır. Eğer bunlardan herhangi bir tanesi size uygun değilse özel güvenlik olamazsınız. Bu da kimler özel güvenlik görevlisi olamaz sorusunun tam yanıtıdır.

Özel güvenlik görevlisi olabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlisinin yapacağı göreve engel olan herhangi bir vücut ve akıl hastalığı gibi bir engelinizin bulunmaması gerekir.
Özel güvenlik temel eğitimine girmiş ve özel güvenlik sınavlarında başarılı olmuş olmanız gerekir.
Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya fuhuş suçlarından mahkûm olmamak.
Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Olacaklarda Ayrıca; • 21 yaşını doldurmuş olmak. • En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
6136 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatında belirtilen şartları taşıması ve ayrıca haklarında valilikçe yapılacak güvenlik soruşturmasının olumlu olması.
Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Olacaklarda Ayrıca; • 18 yaşını doldurmuş olmak. • En az sekiz yıllık ilköğretim veya ortaokul mezunu olmak.
Haklarında valilikçe yapılacak olan arşiv araştırmasının olumlu olması.
Yukarıdaki maddelerden herhangi biri size uygun değilse veya bu maddelerden herhangi biri ile ters düşüyorsanız özel güvenlik görevlisi olamazsınız. Bu yazımız kimler özel güvenlik görevlisi olamaz sorusunun yanıtıdır.

Silahsız Kimliği Silahlıya Çevirme

GEREKLİ BELGELER

Şahsi Dilekçe

Silahlı Temel Eğitim Sertifikasının aslı ve fotokopisi

Devlet hastanelerinden alınan Sağlık Kurulu Raporu (Karar kısmında “Silahlı Özel Güvenlik Görevlisi Olur.” ibaresi olacaktır)

Öğrenim durumunu gösterir belgenin aslı ile birlikte 1 adet fotokopisi (Diploma, Tasdikname, Öğrenci Belgesi vb.)

2 adet Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu (Muhtar onaylı, 1 adet asıl, 1 adet fotokopisi)

2 adet üzerinde TC Kimlik Numarası bulunan Nüfus Cüzdanı, Ehliyet vb. Resmi Kimlik fotokopisi

4 adet vesikalık fotoğraf (Zemin rengi beyaz ve 4.5 X 6 cm ebadında)

Silahsız Kimlik Kartının fotokopisi

Konusu “Resmi Kurum” olan e-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresinden veya Cumhuriyet Savcılıklarından alınan Adli Sicil Belgesi

Gündem Haberleri