İkinci el araç alacakların özellikle ilgilendiği bu konu internet mecrasında SMS ile Plakadan Araç Sorgulama - Araç Borç ve Hasar Sorgulama Nasıl Yapılır? başlığı ile sıkça bakılıyor. Biz de bu knouyla ilgili gerekli bilgileri haberimizde derledik.
ARAÇ PLAKA SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Özellikle ikinci el araç alan vatandaşların kullandığı araç plaka sorgulama işlemi ile sorgulaması yapılan araç hakkında borç bilgisi, plaka değişimi bilgisi, kaza raporları, trafik cezaları, hasar kayıtları ve değişen parça bilgisi gibi birçok bilgiye erişilmektedir.
Araç plaka sorgulama işlemi SMS yoluyla, e-Devlet sistemi yoluyla, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi yoluyla ve EGM ile yapılabilir.
SMS İLE PLAKADAN ARAÇ SORGULAMA
Araç plaka sorgulama işlemini SMS yoluyla yapmak mümkündür. Tüm operatörler üzerinden gerçekleştirilen SMS ile araç plaka sorgulama işleminde 7 TL ücret alınmaktadır. SMS ile araç plaka sorgulama işlemi için aracın plakasını yazıp 5664'e göndermek yeterlidir. Bu işlem sonrasında aracın yaptığı kazalar, hasar bilgisi vs. görüntülenmektedir.
E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA
Birçok kamu hizmetinin ücretsiz olarak yapıldığı e-Devlet sistemi üzerinden araç plaka sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Ardından e-Hizmetler menüsünden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Bu menüde yer alan "Araç Plaka Sorgulama" seçeneğiyle plaka sorgulama yapılabilmektedir.
Sorgulama işleminin ardından aracın rengi, modeli, markası, sahip belge tarihi ve tescil birimi gibi bilgilere ulaşılabilir.
SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin resmi internet sitesinde yer alan Sorgulamalar ve Online İşlemler menülerinden plaka ve T.C. Kimlik Numarası yazılarak kaza tespit tutanağı, trafik poliçesi ve eksper raporu sorgulama gibi birçok işlem yapılabilir.
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SİTESİ ÜZERİNDEN ARAÇ PLAKA SORGULAMA
Araç plaka sorgulama işlemi için bir alternatif de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesidir. EGM'nin resmi internet sitesine giriş yapıldıktan sonra "Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama" bağlantısı üzerinden istenen bilgiler girilerek sorgulama işlemi yapılabilir.
ARAÇ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Plakadan yapılan araç borç sorgulamalarında; HGS borçları, OGS borçları, otopark cezaları ve trafik cezaları gibi pek çok borç hakkında bilgi sahibi olunabilir.
HGS ve OGS borç sorgulama nasıl yapılır? Plakadan HGS geçiş ihlali sorgulama ya da OGS borçlarını öğrenmek için e-Devlet kapısını ya da PTT’nin internet sitesini kullanabilirsiniz. Bakiyenizin yetersiz olması durumunda ya da köprü ve otoban gibi ücretli yollarda aldığınız cezaları, yapacağınız sorgulamalarla kısa sürede öğrenebilirsiniz. Ayrıca buradan da hgs ceza sorgulama yapmanızı tavsiye ederim. Hgs borç sorgulama ile de eski hgs borçlarını öğrenebilirsiniz.
Otopark cezası sorgulama nasıl yapılır? Park etmenin yasak olduğu yerlere park yaptığınız anda plakanıza yazılan borçları öğrenmek için e-Devlet kapısını ya da Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesini kullanabilirsiniz. Yanlış yere park ettiğiniz için aracınız çekildiyse, çekici ücretiyle birlikte otopark detaylarını da, yapacağınız sorgulamaların sonucunda öğrenebilirsiniz.
ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Aracın hasar kaydını öğrenmenin birden fazla yolu vardır. Kendi aracınız için bilgiyi öğrenmek istiyorsanız ücretsiz şekilde e- devlet üzerinden işlem yapabilirsiniz. İşlemi farklı araçlar için yapmak isterseniz, e- devlet üzerinden bilgiye ulaşamazsınız. Bunun için farklı yöntemler bulunmaktadır. Farklı araçlar için hasar kaydı sorgulamaları şu şekilde yapılabilir:
Araç plakasını yazın ve 5664’e gönderin. Bütün operatörlerde bu işlemi yapabilirsiniz. İşlem ücreti 8,5 TL’dir.
119 80 numarasını arayarak hasar sorgusu yapabilirsiniz. Bu işlemin ücreti 4,5 TL’dir.
Ücretli olarak sorgulamaları intenet üzerinden bazı sitelerden de yapabilirsiniz. İşlem merkezi TRAMER olarak bilinmektedir. Bu işlem merkezi üzerinden de araçlarınızın hasar sorgusunu yapabilirsiniz.