Mesleğin Bilgileri | |
Meslek Kodu : 6111.18 | |
Meslek Adı : Soğan Yetiştiricisi | |
Grup Bilgileri | |
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları | |
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları | |
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri | |
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri | |
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar Olmayan | |
Meslek Detay Bilgileri | |
Meslek Tanımı Nedir? | |
Baş soğanın kaliteli, ekonomik ve daha bol üretimi için ekimi, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışan kişidir. | |
Görev ve İşlem Basamakları : | |
Soğan Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Ekimden önce 1-2 defa pullukla toprağı sürmek ve uygun tarım aleti ile tarla düzelterek toprak hazırlığını yapmak,
b) Mibzer ile soğan tohumlarını ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurarak ekimini yapmak,
c) Tohumlar çimlendiğinde 15 gün içinde yabancı ot temizliği ve toprağı havalandırmak amacıyla ilk çapayı yapmak,
d) 3-4 hafta sonra ikinci çapalamayı yapmak,
e) Gerektiğinde soğanlar arası seyreltme yapmak,
f) Soğan tohumundan arpacık soğanı yetiştirmek suretiyle de ekimi yapılarak baş soğan yetiştirmek,
g) Baş soğan köklerinin sökülmesi, pürlerinin kesilmesi işlemlerini elle yapmak,
h) Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların bakımlarını yapmak,
i) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.