Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.09
Meslek Adı : Soğuk Mezeci
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Çeşitli soğuk mezeler, zeytinyağlı soslar, salatalar vb. soğuk yiyecekleri hazırlama bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Soğuk Mezeci, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Hazırlanacak soğuk yiyecek türüne göre malzemeleri belirlemek, temin etmek,
b) Soğuk yiyecek türüne göre malzemeyi haşlama, doğrama vb. usullerle ön hazırlık yapmak,
c) Çeşitli meze türleri, salatalar ve zeytinyağlı sosları hazırlamak,
d) Hazırlanan soğuk yiyecekleri göze hitap edecek şekilde süslemek ve servise hazır hale getirmek,
e) Zamanında tüketilmeyen malzemeleri imha etmek,
f) Kullanılan alanın ve malzemelerin temizliğini yapmak,
g) Kullanılan malzemelerin bakım ve tamirinin yapılmasını sağlamak,
h) Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Soğuk Mezeci Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Vulkanizasyon İşçisi (Sıcak İşlem)mesleği için “8141.17” kod olarak kullanılır iken Gazbeton Kazan Otoklav Operatörümesleği için “8114.24” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Soğuk Mezeci Meslek Kodu “5120.09” olarak belirlenmiştir.
Soğuk Mezeci İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.