Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.07
Meslek Adı : Soğuk Mutfak Aşçısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanları
M. Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
M. Grubu : Aşçılar
M. Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Soğuk yemek , sos, meze, salata vb. yiyecekleri hazırlayıp süsleyerek servise sunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir
Görev ve İşlem Basamakları :
Soğuk Mutfak Aşçısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
k) Kişisel hazırlık yapmak,
l) Soğuk yiyecekler için malzeme ihtiyaçlarını belirleyip temin etmek,
m) Salata çeşitleri ve sosları, zeytinyağlı yemekler, soğuk et yemekleri, soğuk çorbalar, mezeler, dondurulmuş gıda malzemeleri ve meyve çeşitleri hazırlamak,
n) Hazırladığı yiyecekleri göze hitap eden figürlerle süslemek,
o) Zamanında tüketilmeyen yiyecekleri gerektiği şekilde imha etmek,
p) Malzeme ve yiyecekleri soğuk hava deposunda muhafaza etmek,
q) Çalışma tezgahı, ocak, fırın, vb. kullandığı malzemelerin temizliğini yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Soğuk Mutfak Aşçısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Vücut Geliştirme Fitness Antrenörü mesleği için “3422.73” kod olarak kullanılır iken Gemi İdarecisi (Güverte Kaptanı)mesleği için “3152.03” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Soğuk Mutfak Aşçısı Meslek Kodu “5120.07” olarak belirlenmiştir.
Soğuk Mutfak Aşçısı İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.