Sol elle yemek yemek ve içmekte dinen bir sakınca var mıdır?

Ümmetine, faydalı ve güzel olan adabı öğreten Hz. Peygamber (s.a.s.) camiye girmek, yemek yemek, elbise giymek gibi işlerde sağı kullanmayı, tuvalete girmek, sümkürmek ve camiden çıkmak gibi işlerde ise solu kullanmayı tavsiye etmiştir.

Bu bağlamda “Biriniz mescide girdiğinde sağ ayağıyla girsin, mescitten çıktığında da sol ayağı ile çıksın. ” (Hâkim, el-Müstedrek, I, 218); “Biriniz yemek yediği zaman sağ eliyle yesin; su içtiği zaman da sağ eliyle içsin! Çünkü şeytan sol eliyle yer; sol eliyle içer. ” (Müslim, Eşribe, 13) buyurmuştur.
Hz. Âişe de, Rasûlüllah’ın (s.a.s.) ayakkabı giymesinde, saçını taramasında ve benzeri bütün işlerinde olabildiğince sağdan başlamayı sevdiğini haber vermiştir (Buhârî, Et’ime, 4).

Bu bilgilerden hareketle bazı âlimler bu gibi işlerde sağ eli kullanma ve sağdan başlamanın sünnet hükmünde olduğunu belirtmişlerdir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâî, I, 22; İbn Hacer, Fethu’l-Bârî, IX, 526; İbn Battal, Şerhu Sahîhi’l-Buhârî, IX, 462).

Diğer bazı âlimler ise, sağ eli kullanmanın mendup, sol eli kullanmanın tenzihen mekruh olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, el-Mecmu’, I, 384). Âlimlerin çoğu ise, bu emirlerin nedbe delalet ettiğini belirterek, Peygamberimiz (s.a.s.)’in sağ ile başlamayı sevmesinin, müstehaplık ifade ettiğini, bunun müekket sünnet olmadığını belirtmişlerdir.
Buna göre, zaruret ve ihtiyaç halinde sol el de kullanılabilir (Ali el-Kârî, Mirkâtü’l- mefâtih, XII, 419; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, VIII, 160).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri