Sağlıksız bir toprağın, sağlıksız ürün ve sağlıksız ürünün de sağlıksız bir insan olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Türkmen, bunların önüne geçmenin tek yolunun ekolojik, doğal, organik tarımla doğal organik ürünler yetiştirmek ve tüketmek olduğunu ifade etti. Türkmen, "Doğal organik ürünler üretmek için, toprağa doğal organik gübreler uygulayarak topraktaki organik madde miktarını artırmak, bu şekilde toprağın doğal yapısına, doğal canlılığına kavuşmasını sağlamak gerekir. Organik gübre olarak hayvan dışkıları, kompost ve solucan gübresini sayabiliriz. Çok çeşitli enzimlerin açısından zengin olan sölem sıvısı solucanların mide bağırsak sitemlerinden geçmesidir. Açık bir ifadeyle solucan gübresi, solucanların hayvan gübresi, kompost karışımını yeyip sindirdikten sonra çıkardıkları dışkı olduğu için bitkiler tarafından daha çok tercih edilir. Solucan gübresi her türlü tarımsal alanlarda kullanılmaktadır. Solucan gübresindeki enzimler toprakta bulunan ama bitkilerin kullanamadığı besin elementlerini kullanılır ve faydalı hale getirir" dedi.
"Solucan gübresi verimi artırırken, hastalıklardan da koruyor"
Solucan gübresinin bitkilerin verimini artırdığı gibi çeşitli bitkisel hastalıklardan da koruduğunu anlatan Prof. Dr. Türkmen, "Solucan gübresinin üretim aşamasında hiçbir kimyasal işleve tabi tutulmadığı için yüzde yüz doğaldır. Doğal olması önemli bir tercihtir. Bitkiye zararlı olan mikroorganizmaların zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Ürün verimini en az yüzde 30 artırdığı belirlenmiştir. Yine bitkinin yanma, donma gibi iklimsel koşullara ve küf gibi hastalıklara karşı direncini artırmaktadır. Ayrıca solucan gübresi gibi doğal gübreler daha kaliteli ürünler elde etmeyi sağlıyor ve ürünlerin raf ömrünü artırıyor. Dolayısıyla sağlıksız bir toprak, sağlıksız bir ürün demektir. Sağlıksız ürün de sağlıksız insan demektir. Sağlıklı beslenmek için yapılacak olan en başta bitkilerimizi doğal olarak beslememiz gerekmektedir" diye konuştu.
Solucan gübresinin kullanımı yaygınlaşıyor
Giresun'da 120 bin solucanla başlayıp bugün 30 milyon solucanla günlük 2,5 ton solucan gübresi üretimi yapan Ahmet Ceylan ise, bölgedeki üreticilerin solucan gübresini yeni yeni kullanmaya başladığını ifade ederek, giderek kullanımının yaygınlaştığını söyledi.
Ceylan, solucan gübresi kilosunun 1 lira ile 4 lira arasında değiştiğini de hatırlattı.