SON DAKİKA | Sel ve heyelan yaşanan Rize'de incelemelerini sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bölgedeki son durum ve devam eden çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.
"BÖLGEDE KALICI PROJELER İÇİN HAREKETE GEÇECEĞİZ"
Sel bölgesi Rize'de inceleme yapan Bakan Karaismailoğlu, "Rize'nin afet bölgesi ilan edileceğini açıklayarak artık bölgede kalıcı projeler dahilinde uygulamalar yapacağız" dedi. Karaismailoğlu Rize'de yaptığı açıklamada Rize'de afet öncesi duruma dönmek için seferberlik halinde olduklarını söyledi.
Bakan Karaismailoğlu da olayın ilk saatlerinden itibaren bölgede olduklarını, tüm kurumların topyekun mücadele ettiğini dile getirdi.
"HERKESİN ZARARI GİDERİLECEK"
Herkesin zararının giderileceğini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Herhangi bir ulaşım ve haberleşme sorunu yok" dedi. Bakan Karaismailoğlu, "Bölgede acil ihtiyaçların tümünü giderdik. Kalıcı projelerle bölgeye hizmet edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Rize'de şiddetli yağış sebebiyle yaşanan sel ve heyelanlarda kaybolan 2 kişiyi arama çalışmalarının yanı sıra hasar tespit çalışmaları da aralıksız devam ediyor. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 14 Temmuz Çarşamba günü merkez, Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere il genelinde şiddetli yağışa bağlı sel ve heyelanlarda kaybolan 8 kişiden 6'sının cansız bedenine ulaşıldığı, kayıp 2 kişiyi arama çalışmalarının 2 noktada, 57'si dalgıç olmak üzere toplam 244 kurtarma personeliyle devam ettiği belirtildi.
İl Defterdarlığı tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 4'er kişilik 5 ekip, merkezde koordinasyon için 6 personel olmak üzere toplam 26 personelle zarar tespit çalışmaları yürütüldüğü aktarılan açıklamada, çalışmalar neticesinde 14 konut, 16 iş yeri ve 16 araçta hasar tespit edildiği kaydedildi.
Açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İlbank Bölge Müdürlüğü tarafından Muradiye, Güneysu, Madenli ve Büyükköy belediyelerinde 17 Temmuz itibarıyla Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Sinop, Kars, Tokat, Çorum, Amasya il müdürlüklerinden 45 ekibin, sahada aktif olarak çalışmalarına devam ettiği, sahada 150 teknik personel ve 50 aracın görev yaptığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Ayrıca Bakanlıkça 2 koordinasyon aracı ve 1 heyelan risk analizi cihazı da ilimize gönderilmiştir. Afetten etkilenen bölgelerde afet önlem çalışmaları kapsamında dere yatağı tespitlerine istinaden çalışmalar yapılmıştır."
"Ayrıca hasar tespit çalışmalarımızda kullanılmak üzere 2 karavan ve bir afet koordinasyon aracı, 1 georadar, 1 multikopter drone, 1 lazer tarayıcı cihaz sahaya intikal etmiştir. Tespit yapılan bina sayısı 885, bağımsız bölüm sayısı 2 bin 265’tir. Ulaşılamayan bina sayısı 124, yıkılan bina sayısı 10, acil yıkılacak bina sayısı 15, ağır hasarlı bina sayısı 10, hafif hasarlı bina sayısı 79 ve hasarsız bina sayısı 647'dir."
Meydana gelen heyelan olaylarından etkilenen veya etkilenmesi muhtemel konut ve iş yerlerine ilişkin 7269 sayılı kanun kapsamındaki afet etüt çalışmalarının AFAD koordinasyonunda gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu kapsamda 7 ekibin afet bölgelerinde çalışmalara başladığı belirtildi.