Son dakika... Çinli Sinovac firmasının koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldi

Son dakika... Türkiye'nin Çinli Sinovac firmasından aldığı koronavirüs aşıları Türkiye'ye geldi.

Son dakika... Türkiye'nin Çinli Sinovac firmasından aldığı koronavirüs aşıları Türkiye'ye geldi. Aşıları taşıyan uçağın İstanbul Havalimanına iniş yaptığı belirtildi.

Aşıya ilişkin yapılacak  incelemelerin ardından, sağlık çalışanları başta olmak üzere belirlenen sıralamaya göre aşılama işleminin başlaması bekleniyor. 

Öte yandan aşılama işlemine ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bugün gerçekleştirilecek Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklama yapması bekleniyor.

BAKANLIK HABERLERİ YALANLADI

Habertürk'ün duyurduğu haberi T24'ün haberine göre Sağlık Bakanlığı yalanladı.

İŞTE SİNOVAC'IN CORONAVAC AŞISI HAKKINDA BİLİNENLER

Türkiye'nin 3 aylık zaman diliminde 100 milyon doza yakın aşı ihtiyacı bulunuyor. Pfizer'le yapılan görüşmede teklif edilen doz miktarının artırılmasını isteyen Türkiye, AstraZeneca ile de irtibat halindeydi ve aşıların alınması için anlaşma yapıldı. 

Türkiye, Rusya'da üretilen aşıya ilişkin toksikoloji çalışmalarının başarılı olması halinde temin noktasında sorun olmadığını düşünüyor.

Firmalarla yapılan görüşmelerde aşının etkinlik ve güvenilirliği kriterleri dışında, "Sınırlı miktarda dozun üzerine teslim garantisi verilmemesi" üzerinde de duruluyor. Zira Türkiye, kitlesel bağışıklığın sağlanabilmesi için olabilecek en erken tarihte en fazla miktarda dozu temin etmek istiyor.

SİNOVAC'IN AŞISI NE TÜR BİR AŞI?

SinoVac'ın ürettiği inaktif yani "ölü virüs aşısı", en erken Faz-3 safhasına geçen aşı olarak biliniyor ve güvenilirliğiyle ön plana çıkıyor. 

Uzun vadeli yan etkilerinin ne olduğu bilinen ve geçmişten bu yana uygulanan yöntemle hazırlanan aşı, etkinliğiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. 

Aralık ve ocak ayı içinde gönderilmesi planlanan 20 milyon doz SinoVac aşısının ilk partisi olan 3 milyon doz, 3-4 gün içinde Türkiye'de olacak.

AŞI 2 HAFTA İNCELENECEK

Aşı, Türkiye'de yaklaşık 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak.

 Bu incelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumunca değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek.

Bu aşamalardan sonra başlanacak aşı ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak.

 Öncelik sıralamasına göre 4 aşamada yapılacak aşılama, birinci basamak sağlık hizmetleri dahil olmak üzere aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, sağlık kuruluşları ve hastaneler olmak üzere geniş bir yelpazede uygulanacak.

İKİ DOZ YAPILACAK

Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde ücretsiz yapılacak.

Şimdilik zorunlu tutulmayacak aşı için vatandaşlar ikna edilerek kitlesel aşılama yoluna gidilecek.

GEBELERE VE 18 YAŞ ALTINA AŞI YAPILMAYACAK

18 yaş altı ve gebeler ile 4-6 ay içinde Kovid-19 geçirmiş kişiler için aşılama bu aşamada düşünülmüyor. 18 yaş altı için, aşının Faz-3 uygulamalarının sonuçları beklenecek.

Aşı yaptıranlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşu tarafından kaydedilecek. Böylece, test sonuçları ve temaslılarda olduğu gibi aşılı vatandaşlar da merkezi veri tabanından, HES kodu ve e-Nabız aracılığıyla takip edilecek.

Aşılamanın öncelikli gruplar dışında kimlere yapılacağı Bilim Kurulunun çalışması ile şekillendirilecek. 

Sağlık Haberleri