Son dakika haberi... İran yeni bir siyasi döneme girdi. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre muhazafakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ülkesinin 8. Cumhurbaşkanı oldu. Reisi seçimden önce gördüğü yoğun ilgi ile dikkatleri üzerine çekmişti. İran'da dün gerçekleşen 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde yerel ve yabancı basın mensupları, seçim sonuçlarını başkent Tahran'daki İçişleri Bakanlığı'nın konferans salonunda takip etti.
İLK RESMİ SONUÇLARA GÖRE 18 MİLYON'A YAKIN OY ALDI
İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Başkanı Cemal Örf, düzenlediği basın toplantısıyla 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk sonuçlarını paylaştı. 13. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre muhafazakar aday İbrahim Reisi 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini alarak seçimi kazandı.
Örf, şu ana kadar sayılan 28 milyon 600 bin oydan muhafazakar aday Reisi'nin 17 milyon 800 bin, muhafazakar aday Muhsin Rızai'nin 3 milyon 300 bin, reformist aday Abdunnasır Himmeti'nin 2 milyon 400 bin ve bir diğer muhafazakar aday Emir Hüseyin Kadızade Haşimi'nin de 1 milyon oy aldığını belirtti.
Bu sonuçlara göre oyların yüzde 62'sini alan Reisi birinci turda cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1'i geçerek 8. Cumhurbaşkanı oldu.
TEBRİK MESAJLARI ALMAYA BAŞLADI
İran'da 18 Haziran'da yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, seçimleri garantiledi. Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi'yi tebrik etti.
RUHANİ GÖREVİ DEVRETMEYE HAZIRLANIYOR
Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklamalarda bulunarak, halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirtti. Ruhani 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini söyledi.
İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'ye yakınlığıyla bilinen İbrahim Reisi, aşırı muhafazakar bir çizgide ve 60 yaşında. Daha önce Hamaney'nin desteğiyle birçok hassas göreve getirilen Reisi, son olarak Mart 2019'da Yargı Ergi Başkanlığını üstlendi.
SEÇİMLERE İLGİ DÜŞÜK DÜZEYDE OLDU
Ülkede adayların çoğunluğunun veto edilmesi nedeniyle reformist seçmenin bir bölümü boykot kararı aldığı için seçimlere ilginin az olduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığının yanı sıra il, ilçe ve beldelerde yönetim konseyi seçimleri ile İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi ara seçimleri için de oy kullanıldığı için bazı seçim merkezlerinin önünde yoğunluk oluştu.
İran'da Cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve bir kimse en fazla 2 defa üst üste bu makama seçilebiliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu nedenle aday olamadı. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve kazanan ülkenin 8'inci Cumhurbaşkanı olacak. Ruhani'nin kazandığı 2017'deki 12. Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde katılım yüzde 73, geçen yıl yapılan 11. Dönem Meclis Seçimlerine ise yüzde 42,57 olarak gerçekleşmişti.
REİSİ'NİN YOĞUN İLGİ GÖRMESİYLE CELİLİ SEÇİMDEN ÇEKİLMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Celili, muhafazakar aday Reisi'nin gördüğü yoğun ilgi üzerine onu desteklemeye karar verdiğini söyleyerek seçimden çekildiğini duyurmuştu.