Son dakika | Yeni ekonomik modele turizmin katkısı ne olur? Bakan Ersoy açıkladı.

Son dakika haberi... Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy. canlı yayınlanan bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 2022'de turizmden beklentilerinin 35 milyar dolar olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, erken rezervasyonlarda yüzde 65 oranında bir artış olduğunu belirtti.

Son dakika haberi... Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, canlı yayınlanan bir televizyon programında gündeme ilişkin konuştu.

Turizm geliştirme ajansının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde kritik rol aldığını ifade eden Bakan Ersoy, ajans çalışanlarının tamamen profesyonellerden oluştuğunu, denetim mekanizmalarını çok iyi kurduklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sertifikasyonu sağlayacak firmaları akredite ettiklerini belirterek konuya ilişkin detayları şu sözlerle aktardı:

"Uluslararası firmaları seçtik. Ayda en az 2 kere sıkı denetim yapıldı. Mutasyonlarla karşılaşınca biz de kuralları değiştirdik. Bizden aylar sonra diğer ülkeler de bu sisteme geçmeye çalıştı ama bizim kadar başarılı olamadılar."

"SEKTÖRÜ BUNA HAZIR HALE GETİRMELİYİZ"

Sertifikasyon programı o kadar başarılı ki, hayatımızda kalıcı olacak. Kanun'da düzenlemeleri yapıldı. Kovidle birlikte hijyen ön plana geçildi. Hijyenle ilgili denetimlerle ilgili birçok kuralın kalıcı olması gerekiyor. Sürdürülebilir turizm ve yeşil serfitikası birkaç yıla yayılacak. Sektörü buna hazır hale getirmemiz gerekiyor.

Bizim yaptığımız çalışmaları dünyaya örnek gösterecekler. Siz bu yatırımları zamanında yapmazsanız bedelleri dolaylı şekilde ödeyeceksiniz. Bir çok yaptırımlar getirecekler. Hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerek.

BU YIL HEDEF 35 MİLYAR DOLAR

2019'da iyi bir yıl geçirmiştir. Yaklaşık 51.7 milyon turist almıştık. Pandemi ile birlikte turist sayımız 16 milyona indi. Dünya ortalama yüzde 80 küçülürken, bizde yüzde 68'e varan bir küçülme ile karşılaştık. 2020'de 29 milyon turist 24 milyar gelire geldi. 2022 yılı için 35 milyar dolar turizm gelir hedefimiz var.

22 ülkede televizyon tanıtımı yapıyoruz. THY'nin uçtuğu her yeri destinasyon olarak kabul ediyoruz, her noktaya konsantreyiz. Omciron mutasyonunu atlattıktan rezervasyonların artacağını düşünüyor. Geçen seneye göre erken rezervasyonda yüzde 65 civarında artış var. 2.5 milyon İngiliz turist bekliyoruz. Artık bütün dünyayı hedef pazar haline getirdi.

SAĞLIK TURİZMİNİN ÖNEMİ

Birçok hedef ürünlerimiz var. Sağlık turizmi için kalanların süreleri uzun. Doğal olarak harcama tutarları da yüksek oluyor ve yanlarında refakatçı da getiriyor. Bunlara baktığımız zaman sağlık turizminin hayati önemi var. Vaka sayıları çok oldu ama kimseyi koridorda bırakmadık, herkesin tedavisini üstlendik. Dünyada bu görülüyor. Kriz yaşamadan geçiren yegane ülkelerden biri Türkiye. Bu da bizim için olumlu bir tanıdım oldu. Orada da çok hızlı çıkış yakalayacağız.

Değişimlerden hiç etkilenmemek istiyorsanız sizin markalaşmanız gerekiyor. Misafirin istediği, tercih ettiği ürün haline gelirseniz, tur operatörlüğünün kime geçtiği sizi ilgilendirmez. Turizm geliştirme ajansı markalaşma yolunda önemli rolde.

"TÜRKİYE'NİN TURİZM POTANSİYELİ ÇOK FAZLA"

Türkiye'nin turizm potansiyelinin çok fazla olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İlk kez belli bir hedef doğrultusunda programlanıyor, stratejiler belirleniyor. Cumhurbaşkanımız stratejik sektör olarak ilan etmişti turizmi. Hedefe gitmek için ne gerekiyorsa adım adım atılıyor. Kural çok büyük bir etken gibi gözüküyor ama öyle değil. Biz kişi başı gelirimizi de artırmak istiyoruz ama markalaşarak hak ettiğimiz yere de gelmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.  

Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını belirten Bakan Ersoy, öğrencilerin turizm okullarına ilgi gösterdiğini ifade ederek "Öğrenciler 3 lisans öğreniyor ve istihdama katkı sağlıyor" dedi. 

BAKAN ERSOY'DAN YANAN ORMAN ARAZİLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, A Haber'de canlı olarak ekrana gelen programda yanan orman arazilerine ilişkin de konuştu.

İşte Bakan Ersoy'un konuya ilişkin yaptığı açıklama:

"Yanlış yapılan orman tahsisi yok. Bir tane örneği yok. Gösterin diyoruz yok. Bir tane Bodrum Güvercinlik'te örnek gösteriyorlar o da doğru örnek değil. 10 yıl önce tahsisi yapılmış. Yatırım yapılabilir statüye yangından 10 yıl önce geçirilmiş. Mahkemeler olduğu için inşaat gecikmiş. Yanan yer de şu an o otelin yapıldığı yer değil, yandaki araziymiş.

Bankacılar ile konuştum. Bankacı değerlemek istedikten sonra istediği gibi değerler. O eğer biraz bankacının elinde. Bir düzenleme değişiklik istiyorlar o değişikliği de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüştük ama yapmak istese o değerlemeyi yapar. Ciddi finansman yapan birçok banka aslında sektör ortalamaların altında olduğunu görüyor buradaki batık kredilerin. Bu batık kredileri incelediğiniz zaman yarısından fazlasının da sektör dışı sebeplerle battığını göreceksiniz."

"TÜRKİYE EN ÇOK KAZANAN ÜLKELERDEN"

2018 yılında bir karar aldıklarını belirten Bakan Ersoy, yaptığı açıklamada "Kazılardaki en büyük sıkıntılardan biri kısa süreli olmasıydı. 12 aylık kaza programı başlattık. Bu bağlamda 38 milyon olan kazı harcamaları 105, 106.5 milyonu geçti. 2021 yılında bunlar dışında toplamda 650 civarı kazıyı gerçekleştirdik. Türkiye şu anda en yoğun kazı yapan ülkelerden biri. Bu bize yeni keşifler de getirmeye başladı. Göbekli Tepe'yi biliyorsunuz. Projenin Üst adı Taştepeler oldu. Çok büyük bir proje haline geldi. Altında Göbekli Tepe gibi 11 nokta daha tespit edildi. Mısır için Pramitler ne ise Türkiye için de Taştepeler o seviyeye gelecek. İlk 5 yıllık süreçte 5 milyon turist almasını hedefliyoruz. Sonra misliyle artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri