Soyadı Kanunu Ne Zaman Çıktı | E - devlette Neden Bazı isimlerin Soyadı Yok

E - Devlette açılan yeni uygulamada bazı isimlerin soyadlarının olmaması, sisteme giren vatandaşların kafasını karıştırdı. Peki Soyad kanunu ne zaman yürürlüğe girdi? Detaylar haber sitemiz bolgegundem.com'da

E - Devlette yeni çıkan soyağacı uygulamasında sisteme giren vatandaşlar büyük dedelerinin ve annelerinin soy isimlerini göremediler. E - Devlet'te neden soyadlar gözükmüyor sorusunu akıllara getirdi. Soyad kanunu 1934 yılında çıktığı için bu tarih öncesinde bazı isimlerin soyadı olmaması normal.

21 Haziran 1934'te çıkarılan 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın öz adından başka bir de, soyadı taşıması zorunlu kılındı. Soyadları Türkçe olacaktı. Rütbe, memurluk, yabancı ırk ve millet adları ile ahlaka aykırı ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.

Soyadı kanununun kabulünden sonra 24 Kasım 1934 yılında 2258 Sayılı Kanunla, TBMM Türk milletinin bir şükran ifadesi olarak, Gazi Mustafa Kemal Paşaya Atatürk soyadını vermiştir.

1934 yılında çıkarılan diğer bir kanunla da; "Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Paşa" gibi, eski toplum zümrelerini belirten unvanlar kaldırılmıştır. Aynı kanunla yurt savunmasında, Milli Mücadelede gösterilen başarılar karşılığı verilen madalyalar dışında, eski Osmanlı idarecilerinin verdiği tüm nişan ve rütbeleri taşımak da yasaklanmıştır.

Gündem Haberleri