Stalk, sosyal medya platformlarında bir kişinin bir başka kişiyi sosyal medya hesaplarında araştırması, gözetlemesi, paylaşımlarını incelemesi anlamını barındırıyor.Takip etmek, bilgi toplamak diyebiliriz kısaca. Ekşi Sözlük'te stalk kavramının nasıl kullanıldığı bir örnekle şöyle kaleme alınmış: "Evet benden size bir taktik geliyor şimdi, eğer hoşlanılan kız/erkek stalklanacaksa ve elinizde çok az bilgi varsa, hemen giriyoruz googlea, yazıyoruz mail adresini oraya ve girdiği tüm forumları buluyoruz. sonra da ne pis bi geçmişi, ne kadar beklenmedik ilgi alanları ve saçma yorumları olduğunu görüyoruz. forumlarda güzel muhabbet dönme ihtimalinin düşüklüğünü siz de biliyorsunuz. böylece özgüvenimiz artıyor ve benimle çıkmaz düşüncesini bırakıyoruz."
Yani stalk ederken kullanıcılar aslında ilgilendiği kişinin neler yaptığını, nelerden hoşlandığını, Whatsapp'a ne zaman girip çıktığını, Whatsapp'ta kimlerle konuştuğunu, Instagram'da kimleri takip ettiğini, kimlerin fotoğrafını beğendiğini vb. artırabileceğimiz pek çok konuda meraklarını 'gizlice' giderirler; işte bu eyleme biz stalk diyoruz. Bu eylemi gerçekleştirene 'stalker' da deniyor.
Stalklamanın TDK'da bir yeri yok elbette; ama konuşma dilinde sıkça işitir olduk. Diğer yandan stalk'lamanın da sakıncaları yok değil.
Peki bu stalker kelimesini neden son dönemde daha fazla duymaya başladık? Bunun en önemli sebebi internetin gelişmesinin ardından alternatif platformların çoğalması. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının gücü arttığı için buna bağlı olarak birçok kişinin sosyal medya aracılığıyla kendi hayatlarında olanı ve biteni internete aktarması, insanoğlunun doğasındaki merak duygusunu da evrilterek stalkerlık kavramını hayatımıza dahil etti.
İngilizce bir terim olaran stalk kelimesi böylelikle tıpkı selfie gibi hayatımıza dahil oldu. Stalk durumu beraberinde mahremiyet kavramını da gündeme taşımış oldu. Mahremiyet ve özel hayat gibi konulan stalker'lığın yasal ya da doğru olup olmadığı gibi tartışma konuları oluşturdu.
İlk etapta 'masum bir gözlem' olarak düşünülen ve genelgeçer olarak bu şekilde kabul edilen stalker'lık kavramı yavaş yavaş taciz olaylarıyla anılmaya başladı. Özellikle ünlülerin de sosyal medya hesaplarını kullanmalarıyla beraber 'taciz' durumlarının sayısı artmaya başladı ve ünlüler kendilerini stalk'layan insanlar hakkında şikayetçi olmaya başladı. Bu sebepten ötürü de insanların özellikle de sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparken stalker olan ve stalker olduğunun farkında bile olmayan kişilere karşı tedbirli davranması bir gereklilik haline dönüştü.