Stalk, sosyal medya platformlarında bir kişinin bir başka kişiyi sosyal medya hesaplarında araştırması, gözetlemesi, paylaşımlarını incelemesi anlamını barındırıyor. Stalklamak nedir sorusunun cevabı da açıklamadan anlaşılacağı gibi, stalk işinin yapılması olarak nitelendiriliyor
STALK NE DEMEK? STALKLAMAK NE ANLAMA GELİYOR?
Stalklamak, milyonlarca kişinin yer aldığı sosyal medya platformlarında her geçen gün daha da fazla duyduğumuz bir tabir. Tıpkı 'selfie' gibi bazı kelimeler sosyal medyada kısa bir zaman içerisinde popüler oluyor ve günlük hayatta lugatımıza dahil oluyor. Stalk kelimesi de bunlardan biri. Sosyal medya platformlarında bir kişinin başka bir kişiyi araştırması, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve paylaşımlarını incelemesi anlamlarına geliyor. Stalklamak nedir sorusunun cevabı da işte bu anlama geliyor. Stalk eyleminin yapılması ve alışkanlık haline dönüşmesi durumu olarak özetlememiz mümkün.
STALKER NEDİR?
Sürekli bir başkasını stalklayan kişilere stalker adı veriliyor. Yani bu gözetleme, gözlemleme ve inceleme işlemlerini sosyal medya üzerinden gerçekleştiren, stalk'layan kişiye stalker deniyor. Peki bu stalker kelimesini neden son dönemde daha fazla duymaya başladık? Bunun en önemli sebebi internetin gelişmesinin ardından alternatif platformların çoğalması. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının gücü arttığı için buna bağlı olarak birçok kişinin sosyal medya aracılığıyla kendi hayatlarında olanı ve biteni internete aktarması, insanoğlunun doğasındaki merak duygusunu da evrilterek stalkerlık kavramını hayatımıza dahil etti.
İngilizce bir terim olaran stalk kelimesi böylelikle tıpkı selfie gibi hayatımıza dahil oldu. Stalk durumu beraberinde mahremiyet kavramını da gündeme taşımış oldu. Mahremiyet ve özel hayat gibi konulan stalker'lığın yasal ya da doğru olup olmadığı gibi tartışma konuları oluşturdu. İlk etapta 'masum bir gözlem' olarak düşünülen ve genelgeçer olarak bu şekilde kabul edilen stalker'lık kavramı yavaş yavaş taciz olaylarıyla anılmaya başladı. Özellikle ünlülerin de sosyal medya hesaplarını kullanmalarıyla beraber 'taciz' durumlarının sayısı artmaya başladı ve ünlüler kendilerini stalk'layan insanlar hakkında şikayetçi olmaya başladı. Bu sebepten ötürü de insanların özellikle de sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparken stalker olan ve stalker olduğunun farkında bile olmayan kişilere karşı tedbirli davranması bir gereklilik haline dönüştü.
INSTAGRAM'DA PROFİLİNİZE KİM BAKMIŞ, ÖĞRENMEK MÜMKÜN MÜ?
Adeta mantar gibi çoğalan bu uygulamalardan biri de "Instagram Profiline Bakanlar" isimli bir uygulama. Instagram_tr isimli bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan(Instagram'ın resmi bir hesabı değildir, sahtedir) "Insta fotoğraflarına kim bakmış tespit et" tweet'iyle iyice yayılan sahte uygulamanın atıldığı bu tweet kısa sürede 7 binin üzerinde retweet alarak Türkiye'de Twitter'da en çok paylaşılan konu başlığı oldu.
FARKINDA OLMADAN BAŞKALARINI TAKİP EDEBİLİRSİNİZ
Instagram'da bu bilgileri paylaştığınız uygulama yüzünden farkında olmadan tanımadığınız kullanıcıları takip etmeye başlayabilirsiniz. Burada da Instagram'da takipçi kazan sistemleri önemli rol oynuyor; zira Instagram'da "1000 takipçi: 10 TL" gibi pazarlama taktikleriyle takipçi satan işgüzarlar, bu tip uygulamalarla hesapları kontrol altına alıyor ve dilediği hesabın dilediği hesabı takip etmesini sağlıyor.
FOTOĞRAFLARINIZI GÖRENLERİ DEĞİL SİZİ SON EKLEYENLERİ GÖSTERİYOR
İsterseniz tekrar "Instagram Profiline Bakanlar" uygulamasına geri dönelim. Uygulamayı eğer bir şekilde yüklediyseniz karşınıza bir liste çıkacak. Fotoğraflarıyla görünen kullanıcıların profilinize en son bakanlar olduğu size bildirilecek. Oysa listeye dikkatlice bakarsanız bu kişilerin aslında profilinize son bakanların değil, hesabınızı son olarak takip etmeye başlayanları gösterdiğini anlamanız işten bile değil.
INSTAGRAM HESABINDAN NASIL KALDIRILIR?
Bunun için Uygulamaları Yönet butonuna tıklamanız ve Profiime Bakanlar uygulaması için "Erişimi İptal Et" seçeneğini seçmeniz yeterli.