Koronavirüs salgını ve Rusya - Ukrayna savaşının etkisiyle stratejik birçok ürünün fiyatında artış yaşanmıştı. Bunun yanı sıra söz konusu ürünleri stoklayarak piyasadaki fiyatların dengesini bozanlar olmuş, hükümet harekete geçmişti. Buna rağmen vatandaşın yaşadığı sıkıntılar giderilemezken yeni bir adım atılması için karar alındı.
ÜRETİCİDEN UYGUN FİYATA ALINACAK
Türkiye Gazetesinin haberine göre hükümet mısır, ayçiçeği yağı, mercimek, şeker, buğday, arpa gibi stratejik gıdalar, üreticilerden uygun fiyatlarla alınarak stoklanmasını sağlayacak. Alınacak yüksek miktarlı ürünle birlikte özel sektörün piyasayı bozmasının önüne geçilecek, vatandaşın almakta zorlandığı ürünleri devlet stoklayarak elinde tutmuş olacak. Reyonlarda fiyatların yükselmesinin durdurulması, ihtiyacın olduğu kadar ürünün piyasaya sürülmesiyle birlikte gıda enflasyonun da önünü geçilmesi sağlanacak.
TMO'NUN ALIM RANDEVULARI DOLDU
öte yandan hükümet bu kapsamda harekete geçerek ilk olarak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı arpa ve buğday üreticilerine, buğday için kilogram başına 1 lira, arpa için kilogram başına 50 kuruş Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım primi desteği ödemeyi karara bağlamıştı.
Alım sürecinin başlamasıyla birlikte TMO'nun tüm bölgelerdeki alım randevularının dolduğu, bu sayede depoların tamamen dolacağı kaydedildi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da daha önce bu konuda yaptığı açıklamada, “Bütün amacımız ve hedefimiz, iç piyasadan stok oluşturmak ve bunun için fiyatlandırma yapmak. TMO olarak geçici alım merkezleri açıyoruz. 2022 yılında mümkün olduğu kadar en yüksek rekolteyi, en yüksek stoku yurt içindeki üreticilerimizden temin etmek istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
TARIM ALANLARININ ARTIRILMASI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığı tarım alanlarının artırılması için de harekete geçti. Geçen yıl nadasa bırakılan tarım alanlarının 1.1 milyon dekar azaldığı, tarla alanında 4 milyon dekarlık yükseliş yaşandığı belirtildi. 3 milyon dekar alanın tarımsal üretime kazandırılmasıyla ekilen alan miktarının 23,4 milyon hektara yükseldiği, nadasa bırakılan 20 milyon alanın tarıma kazandırılması için çalışmaların sürdüğü kaydedildi. Diğer yandan üretimin artırılması için bu yıl 400 projenin hayata geçirildiği öğrenildi.