Uzun süreli, stresli, yorucu, mola vermeden saatlerce süren çalışmalar sebebiyle midemizde aşırı asit salgılanması meydana gelir. Aşırı stresin sebep olduğu yüksek asit salınımı ve diğer faktörler (baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı) nonbakteriel gastrite sebebiyet verebilir. Ayaküstü beslenmealışkanlığı, hijyen kurallarına uymama, gelişi güzel alınan ilaçlar.
Mide Hastalıklarına Dikkat
Hazırlanan gıdaları tüketmek ve stres mide hastalıklarının temel sebeplerinden bazılarıdır. En sık görülen mide hastalıklarının Gastroözofageal Reflü (GÖFR) ve gastrit olduğu bilinir. Bu iki hastalık birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Gastrit kelime olarak midede oluşan inflamatuar (iltahabi, yangısal) süreçleri ifade eden bir kelimedir. Bakteriyel bir enfeksiyona veya tahrişe bağlı olarak gelişebilir. Helikobakter Pylori (HP) kronik gastritin en sık görülen sebeplerinden birisidir.
HP bakterisi ağız yoluyla alınarak mide mukozasına yerleşen ve burada gastrit olarak adlandırdığımız bir iltihap oluşturan spiral şeklinde bir bakteridir. Yaşlı popülasyonda daha fazla olmak üzere toplumumuzun yaklaşık yüzde 80’nin bu bakteri ile enfekte olduğu gözlenmiştir. Çalışan kişilerin midelerini koruyabilmeleri için yaşam tarzlarında değişiklik yapmaları gerekmektedir.
En Sık Görülenler Mide Yanmaları
Günümüzde ofis çalışanları arasında en sık görülen rahatsızlıklar gastrit ve türefleri, ülser, GORH, hipertansiyon, obezite, ateriyosklerotik ve depresyondur. Kişi eğer obez ise ve özellikle karın çevresinde fazla kilolar varsa, öncelikle kilo vermesi sağlanıyor daha sonra düzenli egzersiz yapması tavsiye ediliyor. Sigara alkol kullanımı, kahve gazlı içecekler ve baharatlı yağlı besinlerin tüketimi azalmasını sağlıyor. Hastanın yatak başını yükseltmesi yatmadan önce yemek yememeye dikkat etmesi, sıkı, dar giyecekler, korse ve kemerli pantolonlar kullanmamaları öneriliyor.
Mide Sorunu Olmayan Yok !
Çalışma hayatımızda başımızdan geçen zorluklar, çalışma koşullarının ağırlığı veya stres bu tür koşullar sindirim sisteminin baş komutanı midenin hastalanmasına veya mide ağrısı, hazımsızlık veya şişkinlik hissetme gibi sorunları yaşamanıza sebep olabiliyor.
Günümüzde, hayatımızı kolaylaştıran gelişmelerle birlikte değişen yaşam koşullarıyla birlikte bir takım hastalıklar açısından da risk getirmekte.
Hayatımızda yerini baş köşeye doğru alan konfor, daha az çaba göstererek daha çok iş yapmamızı sağlarken, kimi zaman bedenlerimiz bu gelişime karşı tepki gösteriyor.
Yeni yüzyılın daha az hareket, uzun süreli ve yorucu çalışma saatleri, yetersiz ve düzensiz beslenme, stres gibi olumsuz getirilerinin etkilediği organlardan birisi de Midemiz.
Modern hayatta artık daha çok insan mide rahatsızlıkları nedeniyle doktorlara başvuruyor.
Uzun süreli, stresli, yorucu, mola vermeden saatlerce süren çalışmalar sebebiyle midemizde aşırı asit salgılanması oluşur. Aşırı stresin sebep olduğu yüksek asit salınımı ve diğer faktörler (baharatlı yiyecekler, alkol, kronik sigara kullanımı) nonbakteriel gastrite neden olabilir.
Ayaküstü Beslenme ve İlaç Sorunu
Diğer sebep ise helicobacter pyloridir. Ayaküstü beslenme alışkanlığı, gelişigüzel alınan ilaçlar (Aspirin, nonsterois anti enflamatuar ilaçlar), hijyenik kurallara uyulmadan hazırlanan gıdaları tüketmek (helicobacter pylori) ve stres mide hastalıklarının temel sebepleridir. Bu karamsar tablodan en fazla payını alan midede gözlenen ağrılar, ekşime, yanma, şişkinlik, gaz, kramp, göğüs arkasında ağrı ve boğazda yanma ile ses kısıklığı en sık rastlanan belirtilerdir.
Bu yazıda yer alan tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. İlgili hastalığa yönelik olarak teşhis, tanı ve tedavi hizmeti vermez. Herhangi bir sağlık probleminiz olması durumunda konusunda uzman doktorlar ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.