Uzmanlar, artan sıvı kaybının halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliğine yol açabileceğini belirtiyor. Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, “Aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar. Sağlıklı kişiler eğer aşırı miktarda su kaybetmiyorsa genellikle günde 2-3 litre sıvı almalı.” diyor.
İdrar, dışkı, ter ve solunum yolu ile kaybedilen su, yemekler, su ve sıvılar ile yerine konuluyor. Yaz günlerinde özellikle terleme ile daha fazla sıvı kaybediliyor. Sıvı kaybı özellikle yaşlılarda ve bebeklerde daha belirgin oluyor. İshal, kusma gibi olağan dışı sıvı kayıplarının yaşlı ve çocuklarda sorunlara yol açabileceğini kaydeden Prof. Akpolat, şunları söylüyor: “Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir, ağız kurur. Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez.
Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. İleri sıvı kayıplarında tansiyon düşer, nabız artar, kas krampları oluşur, böbrek yetmezliği ortaya çıkar ve bilinç kaybı olabilir. Sağlıklı kişiler günde 2-3 litre sıvı almalı. Su içemeyen veya sevmeyenler, meyve suları, çay, kompostolar, ayran, süt, limonata, taze meyve suları, karpuz ve kavun gibi meyveleri tercih edebilir.”