Su gebenin karnını tamamen örtmeli ve göğüslere kadar çıkmalıdır. Karnı dışarıda bırakan suda doğumun çok fazla faydası olmaz. Gebe suda yatar, uzanır, dizlerinin üzerinde durabilir, diz dirsek pozisyonunda durabilir, çömelebilir ve sağa sola her türlü yöne hareket edebilir. Suya aldığımız gebelerin ağrıları dayanamayacakları kadar fazlaysa ve hekim uygun görürse ağrı kesici ilaçlar veya anestezi kullanılabilir. Gebe suyun içindeyken bebeğin kalp atışları aralıklı olarak takip edilir ve doğum ağrılarının şiddeti ve sıklığı doktor tarafından takip edilir. Her şey yolundaysa bebek, suyun içerisine doğurtulur.
Bebek kordonu suyun dışında kesilmeli
Bebek doğduktan hemen sonra uygun pozisyon yaratılarak annesinin göğsüne konur, bir sonraki aşama göbek kordonunun kesilmesi ve eşin (plasenta) çıkarılmasıdır. Anne havuzdan çıkarılır, doğum masasına alınır, eşin çıkması sağlanır, aynı zamanda herhangi bir yırtık varsa tamir edilir. Gebe havuzun içindeyken çeşitli nedenlerden dolayı strese girerse, ağrıya dayanamıyorsa ya da bebekle ilgili ters bir durum olduysa doktoru gebeyi hemen havuzdan çıkartıp diğer yöntemlere başvurabilir.
Suda doğumun yapılamayacağı durumlar
Annede hipertansiyon , preeklampsi ve diyabet varsa,Bebeğin eşi ile ilgili sorunları varsa (Plasenta previa, plasenta dekolmanı ),Bebeğin anne karnında duruşu normal değilse (örn. Makat geliş..),Doğum yolunda uçuk virüsü ( herpes ) varlığında,Çoğul gebelik, annede enfeksiyon ve kanama varlığında,Erken doğum eyleminde,Bebek küçükse,Bebek iri ise,Doktor yoksa,Doğum uzadıysa,Bebek strese girmişse suda doğum gerçekleştirilmez.
Suda doğumun anneye faydaları nelerdir?
Suda doğumu uygulayan merkezler suyun rahatlatıcı etkisinin annenin enerjisini arttırdığını ve doğum eylemini hızlandırdığını iddia etmektedir.Suyun kaldırma gücü nedeniyle gebenin hareket yeteneği artmakta,kan dolaşımı hızlanmakta ve rahim kasılmaları artmaktadır. Bunun sonucunda gebenin duyduğu ağrılı dönem kısalır ,bebeğe iletilen oksijen artarak bebeğin doğuma dayanma gücü artar.Su gebenin vücudunda üretilen ,mutluluk hormonı endorfin gibi etki göstererek stresi azaltır.Süreçte gebenin kaygı ve korkusu azalır kan basıncı normal seyreder.Ilık su perinenin elastik olmasına yardım ederek doğum yırtıklarını azaltır.
Suda doğumun bebeğe faydaları nelerdir?
Amniotik kese içindeki benzer ortamı sağlar. Doğuma bağlı stresi azaltarak bebeğin daha az sıkıntıya girer.
Prof. Dr. İsmail Çepni