Şükür Namazı Nasıl Kılınır? Şükür Namazı Kılmak Farz Mı, Sünnet Mi?

Nafile bir namaz olan şükür namazı başa gelen bir bela musibet, felaketten kurtulma durumunda ya da güzel bir haber alınması durumunda Allah’a olan bağlılığımızı, müteşekkirliğimizi ifade etmek amacıyla kılınmaktadır. Şükür namazı nasıl kılınır? Şükür namazı kılmak farz mı, sünnet mi?

Allah’ın insana verdiği nimetleri çoğaltması sadece şükretmek ile olmaktadır. Şükür kişiye huzur ve mutluluk vermektedir. Birçok hadisi şerifte de şükür konusu geçmektedir. Teşekkür etmek manasına gelen şükrün, söz yoluyla yapılmasının yanı sıra ibadetle de yapılması mümkündür. Peki şükür namazı nasıl kılınır? Şükür namazı kaç rekât olur? Şükür namazı kılmak farz mı, sünnet mi? Şükür namazını ne zaman kılmak gerekir? İşte şükür namazı ile ilgili tüm merak edilenler.


Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Şükür hem söz ile hem de ibadet ile yapılabilmektedir. İnsanın elhamdülillah demesi söz ile şükrünü ifade etmesine örnektir. Şükür namazı ise insanın ibadet ile şükrünü ifade etmesine örnektir. Allah’a teşekkür etmenin yollarından biri olan şükür namazı kişinin istediği herhangi güzel bir olay gerçekleştiğinde, başında bulunan bir beladan kurtulması durumunda kıldığı namaza denmektedir. Şükür namazı abdest alındıktan sonra iki veya daha fazla rekât namazın kılınması ile gerçekleşmektedir. Şükür namazının kılınışı şöyle olmaktadır:

  • Namazı kılacak olan kişi abdest aldıktan sonra samimi ve içten olacak şekilde “Niyet ettim Allah rızası için iki rekât şükür namazı kılmaya” diye niyet etmelidir.

  • Allahu Ekber diyerek namaza başlamalıdır.

  • Öncelikle Sübhaneke duasını okuduktan sonra Euzü-besmele çekerek Fatiha suresini okumalıdır.

  • Kur’an’dan en az 3 ayet olacak şekilde bir sure ya da direkt ayet okunur.

  • Rükuya gidilerek 3 defa Subahen Rabbiyel Azim denir ve tekrar doğrularak Semiallahu Limen Hamideh denir. Ayakta durulurken Rabbena Lekel Hamd denir ve hemen peşine tekbir getirilir.

  • Secdeye gidilir ve 3 defa Subahen Rabbiyel Ala denir ve ayağa kalkılarak ikinci rekât da en başta Sübhaneke olmadan aynı şekilde kılınır.

  • İkinci rekâtın sonunda oturulur; Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbenalar okunarak önce sağa sonra sola selam verilir ve namaz sonlandırılır.

Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır?

Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.

Şükür Namazı Kaç Rekattır?

Şükür namazında sünnete itibar edildiği için iki rekât olarak kılınmaktadır. Nafile namazların birçoğunda iki rekât şeklinde kılınması sünnet olmaktadır. Şükür namazında nafile namaz olduğu için Fatiha'dan sonra herhangi bir zammı sure okunabilmektedir. Bazı alimler şükür namazında birinci rekâtta kâfurun suresini ikinci rekâtta ise ihlas suresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Özellikle sıkıntılı zamanlarda da bu şekilde nafile kılınmaktadır.

Şükür Namazı Hangi Hallerde Kılınır?

Dünyevi olarak bir nimete kavuşulan tüm hallerde şükür namazı kılınmaktadır. Bir hastalıktan kurtulma durumunda veya önemli bir işin gerçekleştiğinde duaların kabul edildiğinde bebek sahibi olunduğunda yeni bir ev alındığında olduğu gibi birçok durumda şükür namazı kılınmaktadır.

Şükür Namazı Farz Mı, Sünnet Mi?

Şükür namazı nafile bir ibadettir. Allahu teala kişinin üzerine şükür namazını farz kılmamıştır. Allahu tealaya en yakınlaştıran ibadetlerden olan namaz ibadeti olduğundan istekleri olmuş kişiler bu yolla dua etmeyi tercih etmektedir.

Şükür namazı ve şükür secdesi sünnet bir ibadettir. Peygamber efendimiz sevindiği bir haber aldığı zaman hemen secdeye kapanarak dua etmesi ve şükür namazı kılmayı ihmal etmemesi sünnet bir ibadet olduğunu göstermektedir. Kişinin Allahu telaya verdiği nimete karşılık teşekkürünü ifade biçimidir. Rızkın artmasında ve huzur yaşanmasında şükretmenin çok büyük yeri bulunmaktadır. Kişiyi olduğu halden mutlu olmasını sağlayan da şükür düşüncesi olmaktadır.

Şükür Namazında Okunacak Dualar ve Sureler Nelerdir?

Şükür namazında nafile namaz olduğu için Fatiha'dan sonra herhangi bir zammı sure okunabilmektedir. Bazı alimler şükür namazında birinci rekâtta kâfurun suresini ikinci rekâtta ise ihlas suresini okumayı tavsiye etmişlerdir. Özellikle sıkıntılı zamanlarda da bu şekilde nafile kılınmaktadır.

Şükür Secdesi Nedir?

Şükür namazının yanında şükür secdesi yapmak da oldukça faziletli ve kolay bir ameldir. Şükür secdesi yaparken abdestli olarak kıbleye yönelip hiçbir dua okumadan direk secdeye kapanmak suretiyle secde de Subhane Rabbiyel Ala 3 kez denilerek kalkılır ve selam verilir. Birçok sevindirici haber alındığında yapılması oldukça kolay ve fazileti büyük amellerden olmaktadır.

Şükür Namazının Faziletleri ve Önemi Nedir?

Şükür namazı kılmanın birçok fazileti bulunmaktadır. Şükür namazı kılmak sünnet olduğu gibi sünnete itibar etmenin sevabına nail olmaya vesile olmaktadır. Şükür namazı peygamber efendimizin hadislerinde günahlardan kurtulmaya vesile olan bir ibadet olmaktadır.

Kurban Bayramı’nda Şükür Namazı Kılınır Mı?

Kurban Bayramı'nda kurban kesen kişilerin ibadet etmesi ve Allah'a şükretmesi adına kılabileceği bir özel namaz bulunmamaktadır. Bu tür durumlarda şükür namazının kılınması uygun olacağı gibi belirtildiği üzere iki rekât şeklinde şükür namazının kılınması yeterli olmaktadır. Kişiler ibadetin daha faziletli olmasa adına kalpten kılacakları namazda, Allah'a şükrederek dualar etmelidir. Şükür namazını kadınlar ve erkekler kılabilir. Bu konuda herhangi bir kriter ya da kısıtlama bulunmamaktadır.

Kurban Şükür Namazı Nasıl Kılınır?

Kurban kesen kişiler kurban kesmenin mutluluğunu yaşamak ve ibadet etmek amacıyla şükür namazı kılabilir. Şükür namazının kılınması zorunlu olmadığı gibi kişiler için ibadetin bir bölümüdür. Özellikle ilk defa şükür namazı kılacak kişiler için şükür namazının nasıl kılındığı bilinmeyebilir.


İlk yorum yazan siz olun

Din Haberleri