Şule Yüksel Şenler kimdir, nereli, ne zaman öldü? Şule Yüksel Şenler hayatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından gazeteci ve yazar Şule Yüksel Şenler'in vefatının yıl dönümünde yaptığı paylaşımının ardından Şenler, vatandaşlar tarafından çokça bakılmaya başlandı. Biz de bu konuyla ilgili gerekli bilgilere haberimizde yer verdik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal hesabı twitter üzerinden Şule Yüksel Şenler ile ilgili bir paylaşımda bulunmasının ardından gazeteci ve yazar Şenler, Şule Yüksel Şenler kimdir, nereli, ne zaman öldü? Şule Yüksel Şenler hayatı başlığıyla internet mecrasında sıkça bakılanlar arasına girdi. Biz de haberimizde bu soruların cevaplarını derledik. İşte tüm detaylar...

ŞULE YÜKSEL ŞENLER KİMDİR? NERELİ?

Pek çok konuda ilkleri yaşamış, tavizsiz bir isim olarak öne çıkan ve kalemiyle cihad eden Şenler, teyze çocukları olan Hasan Tahsin ile Mihriban Ümran çiftinin çocuğu olarak, 29 Mayıs 1938'de Kayseri'de dünyaya geldi. Aslen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden olan ailesi,1930'lu yılların başında Kayseri'ye, ardından İstanbul'a göç etti.

Altı çocuklu ailenin üçüncü çocuğu olan Şenler, Koca Ragıp Paşa İlkokulu'na giderken ailesinin ekonomik durumu bozuldu. Annesi kalp krizi geçirip yatağa düşünce, Şenler, ortaokul ikinci sınıfta okuldan ayrılmak zorunda kalarak, Ermeni bir terzinin yanında çalışmaya başladı. Başarılı edebiyatçının bu tecrübesi, ileride kendi başörtü modelini tasarlamasına da öncülük etti. 

14 YAŞINDA YAZI HAYATINA BAŞLADI

Şule Yüksel Şenler, yazı hayatına 14 yaşında Yelpaze Dergisinde kaleme aldığı hikayelerle başladı.

Asıl adı Yüksel olan Şenler, yazılarında isminin önüne Şule'yi ekleyerek erkek olmadığını vurgulamak istedi. Böylece yazı hayatında Şule Yüksel adıyla tanındı ve ünlendi.

Şenler, gazetecilik mesleğiyle 21 yaşında tanışarak, Gökhan Evliyaoğlu ve Peyami Safa'nın da yazar kadrosunda yer aldığı Yeni İstiklal gazetesinin gençlik köşesinde yazmaya başladı. Usta edebiyatçı, ilk düşünce yazılarını Faruk Nafiz Çamlıbel’in çıkardığı Kadın gazetesinde "Duyuşlar-Görüşler" adı altında kaleme aldı.

Gazetenin ilanlarını hazırlayan Yüksel Bey'den resim ve müzik dersleri alarak ney ve kanun çalmayı öğrenen Şenler'in "Huzur Sokağı" romanı, 1969'da gazetede tefrika şeklinde okurla buluşmaya başladı.

Şule Yüksel Şenler, 1965'te, o zamana kadar benimsemiş olduğu Batılı modern yaşam tarzını terk ederek dindar bir hayata yöneldi ve tesettüre girdi. Ardından Mehmet Şevket Eygi'nin çıkardığı Yeni İstiklal Gazetesinde yazılar kaleme aldı.

Yazılarından ötürü hakkında birçok kez dava açılan Şenler'in hayatında, Türk Kadınlar Birliği'nin şikayeti üzerine açılan dava sonrası yeni bir süreç başladı.

 

HUZUR SOKAĞI KİTABI FİLM OLDU

Hür Söz, Yeni İstiklal, Babıalide Sabah gazetelerinde kadın sayfası yaptı. Bugün gazetesinde 1967-71'de köşe yazarıydı. Seher Vakti dergisinin başyazarı oldu. 1971'de hapis yattı. 1980'den sonra Zaman ve Millî Gazete'de yazdı. Huzur Sokağı adlı romanı filme alındı. Yücel Çakmaklı'nın yönettiği Birleşen Yollar adlı filmin baş rollerinde İzzet Günay ve Türkân Şoray oynadı. Huzur Sokağı adlı romanı daha sonra aynı adla dizi olmuş ve ATV'de yayınlanmıştır.

ŞULE YÜKSEL ŞENLER NE ZAMAN ÖLDÜ?

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın evliliklerine ara bulucu olduğu belirtilen Şenler'in hayatı, gazeteci Demet Tezcan tarafından, "Bir Çığır Öyküsü: Şule Yüksel Şenler" isimli kitapta kaleme alındı.

Yaşamının son 15 yılını hastalıklarla mücadele ederek geçiren Şenler, yaklaşık 8 ay tedavi gördüğü hastanede, 28 Ağustos 2019'da 81 yaşındayken vefat etti.

Eyüp Sultan Camisi'nde kılınan namazın ardından son yolculuğuna uğurlanan Şenler'in cenaze merasimine kültür, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı.

ŞULE YÜKSEL ŞENLER'İN ESERLERİ

  1. Gençliğin Izdırabı
  2. Hidayet
  3. Bize Ne Oldu
  4. İslam'da ve Günümüzde Kadın
  5. Duyuşlar
  6. Her Şey İslam için
  7. Uygarlığın Gözyaşları
  8. Huzur Sokağı
  9. Kız ve Çiçek
  10. Sağ El
  11. Bir Bilinçli Öğretmen
  12. Yılanla Tilki

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MESAJI

Erdoğan yaptığı paylaşımda ''Mücadeleci ruhu, azmi ve kararlılığıyla, ülkemizin gençlerine beslediği derin muhabbetle gönüllerimizde taht kuran, kıymetli fikir insanı, gazeteci ve yazar Şule Yüksel Şenler Hanımefendi’yi vefatının yıl dönümünde rahmetle, saygıyla yâd ediyorum'' ifadelerine yer verdi.

Gündem Haberleri