Televizyon programında Atatürk ile ilgili söylediği sözler nedeniyle yargılanan Süleyman Yeşilyurt, "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bakırköy 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Süleyman Yeşilyurt ile kızı olan avukatı Berrin Yeşilyurt katıldı.
Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan sanık Yeşilyurt, olayda kendisinin teslim olduğunu, konuk olarak katıldığı programın moderatörleri ve genel yayın yönetmeniyle ilgili olarak dava açılmamasını ve takipsizlik kararı verilmesini anlamadığını, bundan dolayı da üzüntü duyduğunu söyledi.
"SUÇ İŞLEME KASTIM YOKTUR"
Sanık Yeşilyurt, "Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’e hakaret kastıyla hareket etmedim. Afet İnan ile ilgili geçmiş zamanlarda başka yazarlar da benim yazdığım konulara değinmişlerdir. Üslup ve yorum farkı olabilir. Suç işleme kastım yoktur" dedi.
Son sözü sorulan sanık Yeşilyurt, beraatini istedi.
HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK ETMEKTEN BERAAT
Mahkeme, sanık Süleyman Yeşilyurt'un "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme'' suçunun unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraatine karar verdi.
Sanık Yeşilyurt’un "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan ise 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden mahkeme, sanığın duruşmada gözlenen kişiliği dikkate alındığında bir daha suç işlemeyeceği yönünde mahkemede olumlu görüş oluştuğundan kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezasının ertelenmesini kararlaştırdı.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Süleyman Yeşilyurt hakkında ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' ile ''halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme'' suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.
MUSTAFA ARMAĞAN'A DA CEZA VERİLMİŞTİ
Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, derginin mayıs sayısında yer alan yazısı nedeniyle ''Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
SÜLEYMAN YEŞİLYURT KİMDİR
Ziraat mühendisi, yazar, yakın tarih araştırmacısı. Kayseri doğumlu. Turizm Bakanlığından emekli olduktan sonra gayr-ı resmi tarih araştırmaları konularında 20'nin üzerinde kitap yayımladı. Anılarında, gençlik yıllarında Komünizmle Mücadele Derneklerinde aktif faaliyet gösterdiğini belirtir.
Süleyman Yeşilyurt; Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Mareşal Fevzi Çakmak, Kâzım Karabekir gibi ünlü komutanlar, Adnan Menderes vd. başbakanlar ile ünlü şahsiyetlerin hayatlarına giren kadınlar gibi yakın tarihin ünlü isimleri hakkında yazdığı kitaplarla tanınmış; daha çok masonlar ve dönmeler hakkında yayımladığı kitaplarla ün kazanmıştır.
Mayıs 2017'de bir televizyon kanalında Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılan Süleyman Yeşilyurt Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan Süleyman Yeşilyurt tutuklandı.