Süper Gribe Dikkat! Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Remzi Toprak uyarıyor

Süper grip nedir?  Süper grip nasıl ortaya çıktı? Süper grip nasıl bulaşıyor ve hayati riski var mı? Süper grip covidden daha ağır mı seyrediyor? işte bu soruların yanıtını Bölge Gündem Haber, Pendik Bölge Hastaneleri Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Remzi Toprak'dan aldı.

Koronavirüsün omicron varyantının hızla yayılmaya başladığı dönemde bu kez süper grip vakaları artamaya başladı. Özellikle koronavirüs salgınıyla benzer belirtiler gösteren süper grip kişide ciddi belirtiler gösterirken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Remzi Toprak, bu konuda bilgi vererek süper gribe yakalanılması durumunda yapılması gerekenleri anlattı, altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Süper grip nedir? 

RSV dediğimiz Solunum yolarında covid benzeri semptomlarla seyreden bulaştırıcılığı yüksek solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle bağışıklığı zayıflamış hasta grubunda, yaşlılarda, çocuk ve yeni doğanlarda ağır seyretmektedir. Öksürük, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık, ateş yüksekliği, burun akıntısı, balgam çıkarma gibi belirtilerle seyredebileceği gibi, iyileşmenin olmadığı ve hastalığın uzun seyrettiği hasta grubunda daha ciddi seyredip alt solunum yollarına yayılarak solunum yetmezliğine neden olabilmektedir. Bu belirtiler hem Covid-19 hemde İnfluenza ile ciddi şekilde benzerlik gösterebilir. Hastaların Covid-19 PCR testleri negatif çıkmaktadır. Bu tabloya genel olarak hızlı bulaşma özelliği olduğundan dolayı ve özellikle toplu yaşam yerlerinde daha hızlı bulaş olma riski bulunmaktadır. 

Covid ile benzer belirtileri hangileridir?

Covid-19, İnfluenza ile süper grip tablosu klinik olarak benzerlik gösterse de sağlıklı hasta grubunda Covid-19 daki gibi ciddi solunum yetmezliği gelişmez. Klinik semptom olarak birbirinden ayırmak mümkün değildir. Yapılan tetkikler sonucu hastalık farkı ortaya çıkmaktadır.

Süper grip nasıl ortaya çıktı?

Süper grip dediğimiz RSV, İnfluenza, Parainfluenza, Adeno virüs ve diğer solunum sistemi enfeksiyonuna neden olan virüsler Covid-19 pandemisi başladığından beri uygulanan karantina önlemleri ve kişisel hijyen kurallarına uyulmasından dolayı uzun zamandır yaygın olarak görmediğimiz enfeksiyonlardı. Açılımların başlamasıyla özellikle okullarında açılmasıyla bu enfeksiyonlar tekrar ortaya çıkıp hızlı bir şekilde yayıldı.

Süper grip nasıl bulaşıyor ve hayati riski var mı?

Virüs solunum yoluyla öksürme, hapşırma damlacık enfeksiyonu şeklinde ve elin cansız yüzeylerdeki materyallere teması sonucu ağız ve buruna ulaşmasıyla bulaşmaktadır. Solunum yetmezliğine neden olarak riskli hasta grubunda ciddi seyredebilmektedir. 

Süper grip covidden daha ağır mı seyrediyor?

Covid-19 a benzer belirtiler ile seyretmektedir. Solunum yetmezliği gelişmediği sürece semptomatik tedaviyle çoğu viral enfeksiyonlarda olduğu gibi kendi kendine iyileşmektedir. Yinede ateş yüksekliği, öksürük, balgam şikayeti gibi akciğer enfeksiyon bulgularının ön planda olduğu durumlarda yakın takip edilmesi gerekmektedir. Fakat Covid-19 enfeksiyonundaki gibi riskli gruplar haricinde ciddi solunum yetmezliği oluşmasını beklemiyoruz.

Testi negatif çıkanlar, süper grip riskine karşı neler yapmalı?

RSV için şuan Covid-19 daki gibi PCR bakılan merkezler yaygın bulunmamaktadır. Sağlık bakanlığının belirlediği hastanelerde RSV bakılmaktadır. RSV testi negatif çıkan bireylerin
semptomatik tedavi dediğimiz vitamin takviyesi yapılabilir. Şikâyetlerinin oluşması veya artması durumunda da bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Süper grip, solunum yolları gibi etkilenen bölgelerde kalıcı hasarlara neden olabilir mi?

İyileşen hasta grubunda kalıcı bir hasar bırakmadan virüs etkisini kaybeder. Hastalığın ikinci haftasına doğru normal bağışıklık sistemi serokonversiyon dediğimiz koruyucu antikorların oluşmasıyla hastalık etkisini yavaş yavaş kaybeder.

Süper grip riskinin en yoğun olduğu noktalar nereler ve bu bulaştan kendimizi nasıl koruyabiliriz?

Süper gribin en hızlı bulaş alanı toplu yaşam yerleri, kalabalık ortamlar ve sosyal alanlardır. Bu ortamlarda bulunmamız gerekiyorsa mutlaka maske mesafe ve hijyen kurallarına uyulması oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca kalabalık ortamlarda bulunulmamalıdır. Bulunmak gerekiyorsa maske asla çıkarılmamalıdır.

Şu an toplumda süper grip yaşayan insan oranı nedir?

Okulların açılması, kısıtlamaların kalkması ve mevsiminde etkisiyle acillere başvuran hastalardan tespit edebildiğimiz kadarıyla Süper grip vakalarını yoğun şekilde görmekteyiz.
 

İlk yorum yazan siz olun

Sağlık Haberleri