Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8161.19
Meslek Adı : Şurup Hazırlama İşçisi (Bisküvi)
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
Meslek Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
Meslek Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Meslek Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri 1
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
Bisküvi, gofret vb. ürünler imal edilen işletmelerde üretilen mamul için gerekli olan yarı mamul (marshmallow, invert şurup, fındık püresi vb.) malzemeleri ihtiyaç oranında kullanıma hazırlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Şurup Hazırlama İşçisi (Bisküvi), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Marshmallow hazırlama talimatına göre şurubu hazırlamak,
b) Pralin pastörizasyon talimatına göre çalışmak,
c) Krema tankları sıcaklık denetim formlarını doldurmak,
d) Şurup kazanlarının ve çalıştığı yerin temizliğini yapmak,
e) Vardiyasında karşılaştığı sorunları ilk amirine bildirmek,
f) Kendisinden sonraki şurup hazırlama görevlisine vardiyasıyla ilgili bilgileri aktarmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Şurup Hazırlama İşçisi (Bisküvi) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Ziraat Mühendisi (Tarım Teknolojisi) mesleği için “2132.16” kod olarak kullanılır iken Laborant (Çimento/X-RAY Operatörü) mesleği için “3111.09” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Şurup Hazırlama İşçisi (Bisküvi) Meslek Kodu “8161.19” olarak belirlenmiştir.