Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.06
Meslek Adı : Susam Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Susam ekim alanlarında susam yetiştiren ve hasadını yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Tarla Ürünü Çiftlik İşçisi (Genel) (9211.02)?de belirtilen benzer işleri yapmakla birlikte özel bilgiye ihtiyaç gösteren susam ekimi, yetiştirilmesi ve biçilmesi işlerinde uzmandır,
b) Ekim için hazırlanan alana elle susam tohumlarını savurarak ekmek,
c) Kanallardan aldığı su ile ekim alanlarını sulamak, yabancı otları toplamak,
d) Hasat zamanı susamları oraklarla biçmek, kurumaları için bağlayarak yığın yapmak, kuruyan susamları branda üzerine silkelemek tohumları saplarından ayırmak, ayrılan tohumları çuvallara doldurmak. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Susam Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Matbaacılık Teknikeri-Ofset Baskı mesleği için “3119.53” kod olarak kullanılır iken Asfalt Kesme Makinesi Operatörü mesleği için “8342.23” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Susam Yetiştiricisi Meslek Kodu “6111.06” olarak belirlenmiştir.
Susam Yetiştiricisi İş İlanlarına ulaşmak için tıklayınız.