Süt emenin kardeşleri, sütünü emdiği kadının çocuklarıyla evlenebilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı

İslam hukukuna göre, annesi dışında bir kadının sütünü emen çocuk, bu kadının süt çocuğu olur. Bu çocuk sütünü emdiği kadının öz ve süt çocuk veya torunlarından hiç biri ile evlenemez.

İslam hukukuna göre, annesi dışında bir kadının sütünü emen çocuk, bu kadının süt çocuğu olur. Bu çocuk sütünü emdiği kadının öz ve süt çocuk veya torunlarından hiç biri ile evlenemez. Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için, süt anne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi, öz çocukları ve torunları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, Beyrut 1999, III, 118). Bu yüzden süt emenin kardeşleri emziren kadının çocuklarıyla evlenebilir.

Sütkardeşler birbiriyle evlenebilir mi?

İslâm’a göre kişi sütkardeşiyle evlenemez. Kur’an-ı Kerîm’de; “Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı. ) ” (Nisa, 4/23) buyurulur. Hz. Peygamber de (s.a.s.) “Doğum yoluyla haram olanlar, süt emme-emzirme yoluyla da haramdır” buyurmuştur (Buhârî, Nikah 20; Müslim, Radâ 1; Ebû Dâvûd, Nikah 7).
Fıkıh âlimlerinin çoğunluğuna göre çocuğun ilk iki yaş içerisinde emdiği süt az olsun çok olsun, süt hısımlığının meydana gelmesi için yeterlidir. İmam Şâfiî ise süt hısımlığının oluşabilmesi için ilk iki yaş içinde beş ayrı seferde ve doyurucu nitelikte olmasının şart olduğunu söylemektedir (Merğinânî, el-Hidâye, I, 223, İstanbul, 1986; Nevevî, el-Mecmu’, XX, 77-80, Beyrut, 1985).

Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı

Din Haberleri