Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 5120.08
Meslek Adı : Tabldot Aşçısı
Grup Bilgileri
Meslek Ana Grubu : Hizmet Ve Satış Elemanlar
Meslek Alt Ana Grubu : Kişisel Hizmetler Veren Elemanlar
Meslek Grubu : Aşçılar
Meslek Birim Grubu : Aşçılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı :
-Tabldot Aşçısı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, çorba, et, soğuk ve sıcak sebze, kuru baklagil yemeklerini, salata, makarna, pilav, hamur işleri ve sütlü tatlıları yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Tabldot Aşçısı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
a) Tabldot menüsü hazırlamak,
b) Malzeme ihtiyacını belirlemek, malzeme temin etmek,
c) Satın alınan malzemeleri kontrol etmek,
d) Kahvaltı hazırlamak,
e) Çorba hazırlamak,
f) Et, tavuk, balık yemekleri hazırlamak,
g) Sebze yemekleri ve salata hazırlamak,
h) Kuru baklagil yemekleri hazırlamak,
i) Hamur işi yemekleri hazırlamak,
j) Sütlü tatlılar hazırlamak,
k) Tat kontrolü yapmak,
l) Yiyecekleri servise sunmak,
m) Garnitür ve sosları hazırlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Tabldot Aşçısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Diş Protez Teknolojisi Sağlık Teknikeri mesleği için “3214.03” kod olarak kullanılır iken Halk Oyunları Oyuncusu (Iğdır Yöresi) mesleği için “2653.16” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tabldot Aşçısı Meslek Kodu “5120.08” olarak belirlenmiştir.