Tam kapanmanın ardından nasıl normalleşeceğiz? İşte normalleşme sürecinin yol haritası
Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan'da ilan edilen tam kapanmanın bittmesine sayılı günler kaldı. 17 Mayıs tarihinden itibaren kısıtlamaların kaldırılması beklenirken normalleşme sürecinin detayları da ortaya çıktı. İşte 17 Mayıs'tan sonra izlenecek yol haritası...
120
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs süreciyle mücadele kapsamında, pozitif vaka ve vefat sayılarının önüne geçebilme amacıyla 29 Nisan tarihinde başlatılan tam kapanma süreci, 17 Mayıs'ta sona erecek. Ardından başlatılacak olan normalleşme planının 3 aşamalı olarak uygulanacağı kaydedilirken bu planın 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacak değişiklikleri kapsadığı öğrenildi.
220
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat açıkladığı tam kapanma tedbirlerinde henüz istenen vaka sayılarına ulaşılamasa da gerileme devam ediyor. Habertürk'ün haberine göre, 18 günlük tam kapanmanın ardından vaka sayılarının 5 binin altına düşmesi halinde yaza rahat girebilmek için sıkı tedbirler esnetilecek ve açık alanlarda kontrollü normalleşme ya da kontrollü sosyal hayat benzeri bir döneme geçilecek.
320
Hükümet söz konusu normalleşme adımları için çeşitli senaryolar üzerinde çalışırken ağırlık kazanan yol haritası şekilleniyor. Elbette bu pozitif senaryonun hayata geçirilmesi için ilk koşul günlük vaka sayılarının 5 binlere gerilemesi ve hedeflendiği gibi Rus Sputnik V aşısında beklenen dozların gelmesi.
420
KAPANMA UZAYACAK MI SORUSUNA NET CEVAP
Son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı bir televizyon programında, tam kapanmanın uzatılmasına ilişkin sorunun üzerine yaptığı açıklamada, "Kapanma süreci net ve şeffaf yürüttüğümüz bir süreç. Sağlık Bakanlığımız günlük verileri sürekli paylaşıyor.
520
Salgın dönemini tam kapanmaya girmeden yönetmeye çalıştık. Ekonomik ve sosyal boyutu olduğu için tüm çarkları yürütmeye çalıştık. Ramazan'dan önce pik yaşadık. Yoğun bir dönem yaşadık.
620
Bir ilk yarı kapanma ile bazı tedbirler almıştık. Azaltmayı gerçekleştirebilirsek yaz sezonuna girersek çok daha avantajlı şekilde girelim diye tedbirlere başvurmuştuk. Tam kapanmanın gerekli olduğunu gösterdi veriler. Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok.
720
Kabinede değerlendirilir, sonrasında nihai karar verilir. Kamuoyu ile de paylaşılır bu. Şu anda böyle bir uzatma gündemimizde yok.” açıklamasında bulunmuştu.
820
Geçtiğimiz yıl, vaka sayılarındaki bariz düşüşe rağmen mayıs ayında AVMler ve 1 Haziran'da da kafe, restoran, eğlence mekanları gibi toplu aktivitelerin gerçekleştiği işletmeler açılmıştı.
920
Bu kararın ardından birçok ilde vaka patlamaları yaşandığından bu yıl kademeli normalleşmenin daha kontrollü olması bekleniyor.
1020
17 MAYIS'IN ARDINDAN...
İlk olarak kısıtlamalardan en çok etkilenen restoran kafe vb işletmeler açık alanlarında (bahçe, cadde üzeri vb) hizmet verebilecek şekilde kapılarını açacak.
1120
Dış mekanı olmayan işletmelere belediyeler tarafından geçici imkanlar sağlanacak. İşletmelerde saat sınırı ise 21:00 olacak.
1220
AVM’lerdeki ve diğer cadde mağazaları 29 Nisan öncesi düzende açılacak. Tek fark sadece pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak yani cumartesileri esnaf dükkanını açabilecek insanlar sokağa çıkabilecek.
1320
Bu dönemde de okullarda yüzü yüze eğitim başlatılamayacak. Sokağa çıkma yasağı ise sadece Pazar günü uygulanacak.
1420
1 HAZİRAN'IN ARDINDAN...
Önce 17 Mayıs sonrası sadece pazar günü uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kaldırılacak. Yaz sezonunun da başlamasıyla artık tam normalleşmeye bir adım daha yaklaşılmış olacak.
1520
Tüm eğlence mekanları ülke genelinde yeme içme yerleri de dahil olmak üzere artık saat 22:45’e kadar açık tutulabilecek.
1620
Yine tüm işletmeler açık alanlarda hizmet verecek şekilde faaliyet sürdürebilecek. Tatil kısıtlamaları da sona erecek.
1720
Eğitim kurumları bu süreçte de kapalı olmaya devam edecek ve uzaktan eğitim ile dönem sonlandırılacak.
1820
1 TEMMUZ'UN ARDINDAN
Bu tarihten sonra aşılama oranlarındaki artışın da katkısıyla artık tüm kısıtlamalarda önemli ölçüde sonlandırmaya gidilecek.
1920
Yeme içme mekanlarının kapalı alanları da hizmete açılabilecek. Hemen hemen tüm yasaklar kaldırılırken eğitimde kapıların açılması artık eylüle kalacak.
2020
Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaştırılacak. Vaka sayıları düşüşe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor.