Tank palet işçisinden manifesto

İşçiler fabrikanın Katarlılara satılmasına isyan etti. Harb-İş Sendikası ordu malının Katarlılara satılmasının vebalini taşıyamayacağını açıkladı. Fabrikadaki 695 işçiden, 605’i Katar ortaklı şirkete devredilecek fabrikada çalışamayacaklarını belirtti.

Özelleştirmeye açılan Tank Palet Fabrikası'nda çalışan işçilerden şok tayin dilekçesi geldi. Fabrikanın Katar ortaklı şirkete devredilmesine tepki gösteren işçiler, kritik askeri bilgileri Katarlı şirketle paylaşmak istemediklerini belirterek tayin dilekçesi verdi. Harb-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, “Biz ordu malının Katarlılara verilmesinin vebalini alamayız” dedi.

Özelleştirilmesi için alay statüsünden çıkarılıp askeri fabrikaya dönüştürülen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda çalışan yüzlerce işçi, fabrikanın Katar ortaklı bir şirkete devredilmesinin ülke güvenliğini tehlikeye düşüreceği yolundaki uyarılarının dikkate alınmaması üzerine fabrikadan ayrılma kararı aldı. Fabrikada çalışan 695 işçiden 605'inin, Katar ortaklı şirkete devredilecek fabrikada çalışamayacaklarını belirterek devletin elindeki başka fabrikalara tayin talebinde bulundukları öğrenildi. İşçilerin büyük bölümünün tayin dilekçelerine, “Burada edinmiş olduğum bilgi birikimimi Katar ortaklı özel bir şirketle paylaşmak istemediğim için Milli Savunma Bakanlığ'ının başka bir fabrikasına tayinimi talep ediyorum” yazdıkları ifade edildi.

VEBALİNİ ALAMAYIZ

Harb-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, Katar ortaklı firmaya devredilmiş bir askeri fabrikada çalışmamak için tayin isteyen işçilerin, tayin gerekçelerini iş sözleşmenin, olağanüstü durumdan kaynaklı tayin hakkını düzenleyen 37'nci maddesine dayandırdıklarını bildirdi. Yavuz, tayin dilekçesi vermeyen yaklaşık 90 işçinin ise genelde emekliliği dolan ya da emekliliğine kısa süre kalan personelden oluştuğuna dikkat çekti. Bugüne kadar Türk ordusuna hizmet vermiş işçiler olarak ülke güvenliğinin Katarlıların eline bırakılmasına katkı veremeyeceklerini belirten Yaşar Yavuz, “Daha ihale şartnamesi hazırlanmadan, ilan verilmeden, ihalesi yapılmadan fabrikamızı Katarlı şirkete devrettiklerini söylüyorlar. Bu anlayışa karşı haklarımızı nasıl koruyacağız? Türk ordusunun malını Katar'a satıyorlar. Ordu malı, vatan meselesidir. Bunun parçası olamayız. Bu işin vebalini alamayız. Bu nedenle tayinlerimizi istedik” dedi.

Tamamı tank ve diğer zırhlı araçlar konusunda deneyimli olan işçilerin ayrılmasının, fabrikayı mevcut teknik personelle işletmeyi planlayan BMC firmasını da zora düşürebileceği ifade edildi.

Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesine karşı düzenlenen eyleme CHP milletvekilleri Engin Özkoç, Fikri Sağlar, Deniz Yavuzyılmaz, Ünal Demirtaş ve Haydar Akar ile İYİ Parti milletvekili Ümit Dikbayır katıldı.

‘Tank palet satılamaz'

Tank Palet Fabrikası'nın özelleştirilmesine karşı sendikalar, vatandaşlar ve milletvekilleri ‘Tank Palet Vatandır Satılamaz' eylemi düzenledi. Sakarya'daki eyleme CHP milletvekilleri Engin Özkoç, Fikri Sağlar, Deniz Yavuzyılmaz, Ünal Demirtaş ve Haydar Akar ile İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır katıldı. Eylemde konuşan Özkoç, askeri fabrikayı 25 yıllığına Katar ordusuna vermek, toprağını Katarlılara vermektir. Altay tankını biz yaptık biz. Sen bu tankı yapan Türk ordusuna, işçimize güvenmiyorsun da Katar ordusuna mı güveniyorsun” diye konuştu. Yavuzyılmaz ise konuşmasında fabrikanın özelleştirilmesi ile adeta kozmik odaya girileceğini belirtirken, AKP'nin geri adım atmaması halinde Zonguldak halkının 1991'de yaptığı gibi yine yollara düşülebileceğini söyledi. Fikri Sağlar, Katar'ın diğer ülkelerde terör örgütlerini desteklediklerine dikkat çekerken İYİ Partili Dikbayır, “Sakarya halkı bu fabrikayı para toplayıp kurdu. Siz kimin malını kime satıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Gündem Haberleri