Bugün sizlerle Tarçınlı Üzümlü Kek nasıl hazırlanır, Tarçınlı Üzümlü Kek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Tarçınlı Üzümlü Kek için Malzemeler:
1,5 bardak un 1kahve fincanı şeker 1kahve fincanı süt ½ yaş maya ½ limon 80 gr tereyağı 1 adet yumurta 1çay kaşığı tarçın 3 kaşık galeta unu 2 adet elma 1 adet portakal suyu 3 kaşık kuş üzümü 50 gr buzdolabında beklemiş tereyağı 1 bardak un 1 kaşık şeker
Tarçınlı Üzümlü Kek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
1,5 bardak unu bir kap içine alıp ortasını açın ve buraya şeker, az tuz ve limon kabuğu rendesi atın. Mayayı ılık süt içinde eritip unun ortasına dökün, üstünü kapatarak 15dk bekletin. Bu arada 80 grlık yağı eritin, soğuduğu vakit unun üzerine dökün. Yumurta ve tarçın ekleyerek yoğurmaya başlayın; yumuşak bir hamur olsun. Hazırladığınız hamurun üstünü bir bezle örterek 30dk bekletin kabarsın. Bu arada elmaları soyup 2şer cm kalınlıkta dilimleyin ve portakalın suyunu üstlerine döküp çekmesini bekleyin. Kuş üzümünü ayıklayıp yıkayın. Kalan yağı, şekeri ve unu karıştırın bunu kullanacağınız yağlanmış düz kalıba serpin, hamuru yayın. Üstüne galeta unu serpip elmaları dizin; kuş üzümü yayın ve 170derecede 30dk pişirin.
Hamur işi pişirmenin Püf Noktaları
İlk olarak, güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız mutlaka taze ürünler kullanmalısınız. Kullanacağınız ürün ne olursa olsun (un, nişasta, kabartma tozu, yumurta vb.) son kullanma tarihlerini mutlaka kontrol edin. Son kullanma tarihi geçmiş ya da yakın olan ürünleri kesinlikle kullanmayın.
Un ve nişasta gibi toz ürünlerin topak topak olmasını istemiyorsanız, elekten geçirmeyi unutmayın. Elekten geçirdikten sonra toz ürünleri daha kolay karıştırabilir ve topak topak olmalarını engelleyebilirsiniz.
Poğaça yaparken kullanacağınız su ve süt, ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalı. Her zaman ılık su ve süt kullanmalısınız.
Pasta ya da keklerde kullanacağınız dondurulmuş ürünler dışında her şeyin oda sıcaklığında olması gerekir.
Çok keskin ve ekşi kokulu mayaları kesinlikle kullanmayın.
Börek yapmakta kullandığınız yufkaları süt ile ıslatırsanız, böreğiniz çok lezzetli olacaktır.
Yumurtadan hoşlanmayanlar, böreğin üstünü yumurta yerine yoğurt ile kızartabilirler. Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı kadar sıvı yağ ile karıştırıp böreğin üzerine sürebilirsiniz. Sonucuna inanamayacaksınız.
Kekin güzelce kabarması için margarin (ya da tereyağı) ve şekeri iyice çırpmalısınız. Kullandığınız malzemeler yine oda sıcaklığında olsun.
Portakal, greyfurt ya da limon gibi meyvelerin suyunu sıktıktan sonra kabuklarını ufak ufak doğrayın ve buzluğa atın. Kek ve pasta yaparken bu ufak parçaları çok güzel bir lezzet katacaktır.
Sebzeli börek yapmak istiyor ancak iç harcın çok cıvık kalmasını istemiyorsanız, iç harcına biraz un serpin. Un, sebzenin fazla suyunu alacaktır. Sebzeler de hamura yapışmayacak ve daha lezzetli olacaktır.
Yufka böreğini fırına vermeden önce bir yumurta ve bir şişe maden sodasını iyice çırpın ve hamurun üzerine sürün. Börek, çok daha kabarık ve yumuşak olacaktır.
Pişen keki fırından çıkardıktan sonra 10 – 15 dakika kadar uslak bir bezin üzerinde bekletir ve kalıbı ters çevirirseniz, keki kalıptan çok rahat bir şekilde çıkarabilirsiniz.
Kek kalıbının yanmaması için kalıbın altına biraz tuz ekleyebilirsiniz.
Kurabiyeler piştikten sonra fırından hemen çıkarın. Çünkü kurabiyeler tepside soğursa yapışır ve parçalanırlar.
Kekin içerisine eklediğiniz meyve, meyve parçacıkları ya da şekerlemelerin hamur dibine çökmesini engellemek istiyorsanız hamura az miktarda mısır unu ekleyebilirsiniz.