Taş Ekmeği nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Kıyasıya yarışan gelinler Taş Ekmeği yapıp çeyrek altını almaya çalışacak. İşte tarifi..
Taş Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı süt
- 3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yumurta
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 su bardağı kadar un
- Şerbeti için;
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- Küçük parça limon
- 1,5 yemek kaşığı tereyağı
Araları için;
- Ceviz
Taş Ekmeği (Elazığ) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle hamur malzemesini bir kaba alalım ve çırpalım.
- Krep hamurundan biraz daha sıvı olacak şekilde ununu ekleyelim ve tavaya ince olacak şekilde harcımızı döküp krep gibi pişirelim. Yaklaşık 20 tane çıkıyor, ince döktüğüm için.
- Piştikten sonra şerbeti hazırlayalım. Tencereye malzemeyi alıp kaynamaya bırakalım. Kaynadığı an küçük limon parçası atalım içine ve 10 dk kaynatalım, altını kapatalım.
- Başka bir kaba tereyağı alıp eritelim, köpürene kadar bekleyelim. Köpürdükten sonra kapatalım ve erimiş tereyağını şerbetimize ekleyelim.
- Ve cevizleri robottan geçirelim, borcama taş ekmeklerimizi sırasıyla koyalım. Bir taş ekmeği bir şerbet dökelim kaşıkla.
- İki katta bir de ceviz serpelim, aralarına en üst kata gelene kadar bu işlemi gerçekleştirelim. Ben 10-10 olacak şekilde yaptım.
- 10 kat bir borcamda 10 kat ayrı borcamda üst üste dizdim ve en üste de ceviz serpip üçgen olacak şekilde keselim. Resimlerde de gösterdim aşamaları ve servise hazır. Afiyet olsun. Elazığımızın en güzel ve en meşhur tatlısıdır