Taşerondan Kadroya Geçiş Sınavı Nasıl Olacak | Sınav Konuları Neler

Geçtiğimiz 2017 yılında kaldırılan taşeron yasası ile, kadroya geçiş süreçleri yavaş yavaş başlıyor. Peki taşerondan kadroya geçişte sınav nasıl olacak, bu sınavda hangi konular sorulacak? Sürecin ilerleyişine dair tüm detaylar haberimizde..

450 Bin kamuda çalışan taşeron işçinin beklediği kadroya geçiş sınavının tüm detayları belli oldu. Peki bu sınavda neler önemli, hangi konular çıkacak? Sınav tarihi, sınavın detayları, ve sonraki sürece dair tüm detayları sizler için hazırladık.

2018 yılında taşerondan kadroya geçenler işçiler sınava tabi tutulacak. 450 bin kamuda çalışanının gireceği taşeron sınavı nasıl olacak? Taşeron işçilere hangi soru sorulacak sınav KPSS gibi mi olacak? Geçtiğimiz günlerde taşeron sınavı için başvuru yapan binlerce aday şimdide gözünü sınav ile ilgili detaylar çevirdi. Peki taşeron sınavında hangi konular yer alacak? İşte 2018 taşeron sınavı ile ilgili tüm merak edilenler...

EN AZ 50 PUAN ALMASI ŞART!

Kadroya geçişin önemli aşamalarından olan yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek, en az 50 puan alanlar başarılı sayılacak ve en geç 2 Nisan'a kadar kadroya geçirilecek. Düzenlemenin kapsadığı taşeron işçilerin, yarın mesai bitimine kadar çalıştıkları işyerlerinin ilgili birimlerine başvuru formu ve dilekçeyle müracaat etmesi gerekecek. Şartları karşılamalarına rağmen söz konusu süre içerisinde başvurmayanların kadroya geçiş hakları yanacak.

TAŞERON KADRO SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Taşeronların geçiş süreci 2 Ocak 2018’den itibaren başladı ve 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Sınavlar 3 ile 22 Mart arasında gerçekleştirilecek.

"Yaptığı işle alakalı bir sınava mı girilecek?" sorusu üzerine Sarıeroğlu, "Yaptıkları işle alakalı olacak. Bunun detaylarını, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı ile oluşturacağız." bilgisini verdi.

Emekli olanlar dışında 450 bin kişi sınav olacak, hepsini inşallah kadrolu işçi olarak 4 (D) statüsündeki istihdamını sağlayacağız. Sınavı mevcut düzenleme gereği koyduk, eleme amaçlı değil, yaptıkları işle ilgili olacak.

SINAVLAR EĞİTİM NİTELİĞİNE GÖRE YAPILACAK

Kadroya geçişler öncesi yapılacak sınavlar ise, yalnızca yazılı, yalnızca sözlü, yalnızca uygulamalı olabileceği gibi yazılı ve sözlü, sözlü ve uygulamalı olarak da yapılabilecek. Sınavla ilgili süreçleri yürütmek için sınav komisyonları kurulacak. Sınavda başarılı sayılmak için en az elli puan almak şart olacak. Sınavlar çalışanların eğitim durumuna göre sözlü olarak da yapılabilecek.

52 GÜNLÜK İKRAMİYE NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kadroya geçen taşeron işçilerin ikramiyesi 26 Ocak'ta hesaba yatacağı iddia ediliyor. Taşeron işçilerin kadroya geçişinde verileceği belirtilen 52 günlük ikramiyenin ilk taksidi 26 Ocak'ta hesaplarda olacağı kaydedildi. 1 milyona yakın taşeron işçisinin kadroya geçişi için başvurular tamamlanırken, kadroya geçişler de kademeli olarak başladı. Taşeron işçilerin kadroya geçişinde verileceği belirtilen 52 günlük ikramiyenin ne zaman ödeneceği de belli oldu.

Taşeron işçilerin başvuru değerlendirme süreci devam ederken 52 günlük ikramiyelerin ne zaman verileceği merak konusu oldu. Henüz konu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken taşeron işçilerin kadroya geçiş süreci sona ermesi ile birlikte tarihlerin netleşeceği tahmin ediliyor. Kadroya başvuru yapan taşeron işçiler arasından başvurusu kabul edileler için yakın zamanda sınava tabi tutulacak. Sınavda başarılı olanlar güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları işyerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak. Kadroya kavuşacak işçilerin tayin hakkı bulunmazken 52 günlük ilave tediye (ikramiye) imkanı sayesinde 2 aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazançları olacak. Taşeron işçilerin yanı sıra mevsimlik olarak çalışan yaklaşık 25 bin kişiye de müjdeli haber verildi. Mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay ve 29 güne kadar çıkartılabilecek. Kamuda 4/c statüsünde çalışanlar 4/b (sözleşmeli memur) kadrosuna alınacak. Bu statü değişikliğiyle 23 bine yakın çalışanların hem gelirleri artacak hem de özlük hakları genişleyecek.

İLK TAKSİT 26 OCAK'TA

52 günlük tediye ücretinin ilk taksiti 26 Ocak'ta, ikinci taksiti ise 8 haziranda yapılacak.

YER ALTI İŞÇİLERİNE 24 ARALIK 2018'DE ÖDEME YAPILACAK

6772 sayılı kanunu 2. maddesine göre, maden işletmelerinin münhasıran yer altı işlerinde çalışanlara yapılacak ek ödemeler ise tamamı 24 Aralık 2018'de yapılacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Taşeron işçilerine yönelik verilecek ikramiye ile ilgili Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılan karar Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

MİNİMUM 2 BİN 200 TL

6672 kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan taşeron işçilerine verilmesi planlanan tediye ücretlerinin 2 bin 200 TL ile 3 bin 700 TL arasında değişmesi bekleniyor.

52 GÜNLÜK İKRAMİYE NEDİR?

Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir.

Gündem Haberleri