Tatlı Çorba için tescil başvurusu yapıldı

Bayburt’un yöresel tatlarından olan ve “Tatlı Çorba” olarak adlandırılan çorba için Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusunda bulunuldu.

Bayburt’un yöresel tatlarından olan ve “Tatlı Çorba” olarak adlandırılan çorba için Türk Patent Enstitüsüne tescil başvurusunda bulunuldu. Adı ve içeriğiyle ilgi çeken ancak ülkemizde ağırlıklı olarak Bayburt bölgesinde pişirilen tatlı çorbanın patent haklarını almak için “Anadolu Bayburtlular Derneği” Türk Patent Enstitüsüne baş vurarak Tatlı Çorba adının Bayburt yöresi adına tescillenmesini talep etti.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Anadolu Bayburtlular Derneği Genel Başkanı ve Ak Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili aday adaı Alim Erdemir tatlı çorbanın yüzyıllarca geriye giden bir tarihinin olduğunu genellikle Bayramlarda misafirlere ikram edilmek üzere her evde pişirilen bir sulu tatlı olduğunu belirtilerek gelecekte karşılaşılacak sahiplenilme endişesiyle bu adın Bayburt yöresi adına tescillenmesi bu başvuruyla istediklerini. kaydetti.

Erdemir,yapılışı beceri isteyen ancak lezzetiyle bu meşakkati unutturan tatlı çorbanın tıpkı sütlü tatlı ve aşure gibi yakın bir gelecekte ülkemizin değişik bölgelerinde de hak ettiği yeri alacağını, bu amaçla Mart ayı içinde İstanbul’da “Tatlı Çorba Festivali” yapacaklarını belirterek bu tadı keşfeden girişimcilerin restoranlarında bu çorbayı müşterilerine sunmaya başlayacaklarını beklediklerini söyledi.

Tatlı çorba nasıl yapılır?

Malzemeler:
1 kg kuru kuşburnu
2 Su bardağı yarma
1,5 Su bardağı kuru kayısı
1 Su bardağı siyah kuru üzüm
1 Su bardağı sarı kuru üzüm
8 Adet kuru incir
10 tahta kaşığı toz şeker
2 Yemek kaşığı un
Dövülmüş fındık

 Yapılışı:
1 kg. kuru kuşburnu yıkanıp, tencereye alınır ve üzerine sıcak su eklenir. 2 su bardağı yarma yıkanıp ayrı bir tencereye konur ve üzerini geçene kadar su eklenip ocağa alınır.1,5 su bardağı kuru kayısı, 8 adet kuru incir küçük küçük doğranır ve yıkanıp, üzerine 1 bardak su eklenip haşlanır.1 ardak siyah üzüm ve kuru sarı üzüm yıkanarak ayrı bir tavada haşlanır.Haşlannan kuşburnular bir süzgeç üzerinde ezilir ve suyu bir kaç kez süzülür.Süzülen suda tüy ve çekirdek kalmayana kadar süzmeye devam edilir. Süzülen kuşburnu ocağa alınır. 2 yemek kaşığı un kuşburnuna karıştırarak eklenir. 10 tahta yemek kaşığı toz şeker kuşburnuna ilave edilir.Haşlanan buğday,kayısı, incir ve üzümler süzülüp, kaynayan kuşburnuna eklenir.Üzerinde biriken köpükler alınıp, bir taşım kaynatılır ve çorba servise hazırdır.

İrtibat: Alim ERDEMİR/0.533.680 43 67

Yerel Haberleri