Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 7512.29
Meslek Adı : Tatlı Ustası (Künefe)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Fırıncılar, Pastacılar Ve Şekerleme İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Tanımı Nedir?
Meslek Tanımı :
Görev ve İşlem Basamakları :
Tatlı Ustası (Künefe); işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) İş planlaması ve organizasyonu yapmak,
b) Hijyen kurallarına uygun olarak çalışma ortamını hazırlamak,
c) Hamuru yoğurmak, dinlendirmek, açmak ve şekil vermek,
d) Baklava, börek çeşidine göre kullanılacak iç malzemeleri hazırlamak,
e) Fırına alarak uygun ısı derecesinde pişirmek,
f) Şurup hazırlamak ve baklava özelliğine göre üzerine şurup vermek,
g) Çeşitli baklavaları kalite kriterlerine uygun olarak hazırlamak, satışa- servise hazır hale getirmek,
h) Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak, görev ve işlemleri yerine getirir.
Tatlı Ustası (Künefe) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Dokuma Kumaş Desen Hazırlama Sorumlusu mesleği için “7318.37” kod olarak kullanılır iken Aydınlatma Malzemeleri Satış Elemanı mesleği için “5223.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Tatlı Ustası (Künefe) Meslek Kodu “7512.29” olarak belirlenmiştir.